Заместник-министърът на външните работи Петко Драганов заяви, че България може да се превърне в страната кандидатка с най-големи предприсъединителни помощи от Европейския съюз. Според Драганов, ако България е настоявала 3-ти и 4-ти реактор от АЕЦ да спрат през 2008-ма и 2010-та година, членството в Eвросъюзa щяло да се отложи с 3 години.

Данните бяха изнесени на кръгла маса "Какво губим и какво печелим от закриването на трети и четвърти реактор на АЕЦ "Козлодуй".

Би Ти Ви, Инфорадио и вестник "24 часа" са медийните партньори на форума.


По предложението за засилена предприсъединителна стратегия България очаква да получи:

"2003 г. са 308 милиона долара, за 2004 г. - 368 милиона долара, за 2005 г. - 399 милиона долара, и за 2006 г. - 430 милиона долара. Но това все още не са официални суми", поясни заместник-министърът на външните работи Петко Драганов.

От Българския енергиен форум заявиха на кръглата маса, че спирането на 3 и 4 блок през 2006-та ще доведе до спиране на цялата централа, защото 5-ти и 6-ти блок ще произвеждат с 40 процента по-скъп ток.

"Двата хилядамегаватови блока ще произвеждат енергия, която няма да е конкуретнта нито на ТЕЦ- Варна или други на енергийния пазар и в крайна сметка ще доведе до спиране на цялата централа", каза Иван Хиновски, председател на УС на Българския енергиен форум.

Бившият председател на комитета за използване на атомната енергия Георги Касчиев заяви, че до извеждането на 3-ти и 4-ти реактор в централата ще се натрупат 2 хиляди тона отработило ядрено гориво, за преработката на което ще трябва да се плащат между 600 и 1000 долара на килограм. Според Касчиев липсват средства и площадка за постоянно съхранение на отработилото ядрено гориво.
"В европейския съюз има проектодиректива - с много твърда дата 2008-ма за избор и лицензиране на площадка и аз мисля че тези неща трябва да бъдат решени преди да се взема решение за строителство на АЕЦ "Белене" или заместваща мощност", каза бившият председател на КИАЕМЦ Георги Касчиев.