Данните са от проучвания на Националния център за изследване на общественото мнение за септември и ноември.

През последните шест месеца всеки трети столичанин е пострадал от джебчийство, обир в къщи или разбиване на колата. Според главния секретар на МВР, ако крадците, уличавани по няколко пъти, бъдат задържани за постоянно или съдени в по-кратки срокове, част от страховете на хората ще отпаднат.

Изследването сочи, че хората най-много вярват на полицията първо, заради добрата оперативна работа и второ - заради Бойко Борисов. Въпреки високото доверие обаче, близо половината от анкетираните признават, че не са съобщили в полицията, когато са станали жертва на по-леко престъпление. Основният мотив - убеждението, че полицията няма да направи нищо.

"Може да е ужасно несправедливо, но ако на един човек полицията веднъж не му е оказала съдействие, той си изгражда негативни нагласи и много дълго никаква статистика не може да го извади от това състояние", обясни директорът на НЦИОМ Лидия Йорданова.

Попитан дали смята, че полицията обръща достатъчно внимание на дребните престъпления, които засягат обикновените граждани, ген. Бойко Борисов каза: "Има митинг, стачка, този полицай изкарва пет часа навън, защото е ангажиран с тези неща. После се прибира в районното и там го чака някой, който иска да си смени паспорта, примерно. Полицаят вече е изморен и отегчен и тогава идва проблемът."

Недостигът на хора и ниските заплати имат много негативно влияние, е мнението на глевния секретар на МВР.

Хората свързват корупцията в полицията предимно с КАТ. "Не им давайте пари, оставете ги да ви напишат акт", е съветът на ген. Борисов за подобни случаи.