На днешния ден се навършват 100 години от падането на Тунгуския метеорит, предаде ИТАР-ТАСС.

Събитието от 30 юни 1908 г. е привлякло вниманието на огромен брой учени и ентусиасти, породило е многобройни хипотези, но все още няма окончателно обяснение. Директорът на института по астрономия към Руската академия на науките, член-кореспондентът на РАН Борис Шустов разказа пред ИТАР-ТАСС, че в атмосферата на нашата планета е влетяло някакво тяло с диаметър 40-60 м.

Очевидно не е било от желязо, защото ако беше, щеше да долети до Земята, каза Шустов. Тялото е било рязко спряно от атмосферата и цялата му енергия при скорост над 20 м/с се е освободила, което е довело до въздушен взрив, много сходен с термоядрения.

Мощността на взрива е била 10-15 мегатона.

Това е сходно с мощността на най-голямата водородна бомба, изпитвана някога на земята. В резултат на взрива са паднали 80 милиона дървета и са възникнали и други природни явления.

Смята се, че не е имало човешки жертви.

Предизвиканото от взрива земетресение е било регистрирано в Иркутск, Ташкент, Тбилиси и германския град Йена. Взривната въздушна вълна, обиколила от две страни земното кълбо, е била регистрирана във Верхоянск, Красноярск, Санкт Петербург. В нощта на 30 юни срещу 1 юли на повече от 12 милиона кв. км се е наблюдавало силно светене на земната атмосфера.

Според учените, ако Тунгуското космическо тяло е полетяло към Земята само няколко часа по-късно, взривът е щял да стане над Санкт Петербург и в зоната на катастрофата са могли да попаднат Хелзинки, Осло или Шетландските острови в Норвежко море.

Събитията, свързани с Тунгуския феномен, и отдалечените му екологични последствия се усещат до днес.

В района на катастрофата дърветата растат ускорено, а тревистите растения имат генетични дефекти.

През 1996 г. този район е бил обявен за охраняван. Участникът в 22 експедиции в района на катастрофата Виталий Ромейко напомня, че събитието е породило 67 публикувани хипотези, обясняващи Тунгуския феномен. Като причини за феномена са предлагани: сблъсък между Земята и облак космическа прах, взрив от облак комари с обем 5 куб. км, падане на метеорит от антиматерия, сбъскване с "микро черна дупка", която е влязла в Земята в Централен Сибир, преминала е през планетата и е излязла в района на Централния Атлантик, и дори разрушаване от Никола Тесла на безпилотен кораб, насочен към Земята от враждебна цивилизация.

В навечерието на 100-годишния "юбилей" в Москва бе организирана международна конференция под наслов "100 години Тунгуски феномен: минало, настояще, бъдеще".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето