Иракските власти наложиха днес забрана за движението на автомобили в Багдад. Мярката е в сила от 5 часа местно време до полунощ и съвпада с петата годишнина от влизането на американските войски в иракската столица, което доведе до падането на режима на Саддам Хюсеин.

Походът към Багдад продължи едва три седмици и коалиционните сили не срещнаха особена съпротива от иракската армия. На 9 април 2003-та статуята на Саддам, издигаща се в центъра на столицата, беше показно съборена, а лицето му стъпкано от ликуващата тълпа - сцена, символизираща падането на режима на диктатора.

Цената на свободата обаче се оказа твърде висока и за едната, и за другата страна. От началото на военната офанзива през март 2003-та до юни 2006-та по данни на Световната здравна организация са загинали между 104 и 223 хиляди цивилни иракчани. Коалиционните сили пък са дали над 4 200 жертви.

Пет години след падането на режима американците и новата власт все още се опитват да въведат ред в арабската държава, в която насилието е начин на живот, а атентатите - ежедневие. От неделя в багдадския квартал Садр иракски и американски войници се сражават с милициите на радикалния шиитски водач Мокдада Садр.

В тях до момента са загинали около 40 души. Садр заплаши, че ще се откаже от сключеното миналата година споразумение за прекратяване на огъня. Същевременно обаче той отмени насрочена за днес милионна антиамериканска демонстрация, защото се опасявал от кръвопролитие.