Брюксел реши да отпаднат митата за внос на няколко селскостопански продукти от страната, сред които е и гроздето. Кристина Баксанова и операторът Константин Димитров ни срещат с бесерабски българин от Тараклия - един от известните лозарски региони.
Лозята на Тараклия в сезона на гроздобера. Районът е един от известните центрове на винопрооизводството в южна Молдова и известен още като малката България. 70% от населението в Тараклия са етнически българи, които вече повече от 200 години пазят езика и традициите на своите предци.
В Тараклия разказват, че когато българите се заселват в региона - носят със себе си от родината лозови резници.
Част от тези лозови масиви сега са на семейството на Сергей Ризов.
Преди близо 20 години бесерабският българин, който завършва Стопанската академия в Свищов, напуска финансовия свят и развива собствен бизнес. Започва да отглежда грозде, а преди пет години - и да произвежда вино.
„Идеята беше да съхраним своето, българското - като традиция. Виното е свързано и с еногастрономията - това е ястие, това е гостоприемство, това са обичаите и празниците като Трифон Зарезан, Димитровден. Идват гости от цяла Молдова. Само у българите го има това нещо, тук при нас“, разказва Сергей Ризов.
Семейната изба е от по-малките частни винопроизводители в странната, но с годините успява да стане разпознаваема.
Сергей Ризов казва, че през последната година се наблюдава по-голям износ на десетно грозде от Молдова за Европа, предимно за Румъния. Убеден е, че премахването на европейските мита ще помогне на бизнеса.
Той казва, че тази година е добра за реколтата. В Тараклия се готвят за Димитровден. Ще го празнуват според българските традиции и с чаша вино.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK