Унгария ни подкрепя за правата на транспортните работници и интеграцията на Западните Балкани.

След срещата си с Румен Радев в Будапеща унгарският му колега се обяви за спазването на принципите на Европейския съюз за свободно движение на хора, стоки и капитали. От своя страна българският държавен глава поиска кохезия, за да продължи икономическото сближаване между нова и стара Европа. Той обясни,че по различни оценки ще са нужни около 500 милиарда евро да бъде постигнато икономическото и инфраструктурно сближаване. 

Янош Адер постави три условия -  да се запази междуинституционалният баланс в Европа, да се спре "хитрото пълзящо разширяване на пълномощията", а през следващите години да се спазят общите договори, които са подписани от всички държави 

Снимка: btvnovinite.bg

Унгария иска да се спазват основните принципи на Европейския съюз за свободно движение на хорал, стоки, капитали и услуги.

„Ако смятаме, че са сериозни четирите свободи - на стоки, на работна ръка, услуги и капитали тогава не може с административни средства български или унгарски предприемачи да бъдат изгонени от пазара. Развитието на инфраструктурата да бъде на преден план в ЕС”, заяви унгарският президент Янош Адер.

Румен Радев благодари на унгарския си колега за безрезервната подкрепа по линия на Фронтекс за охраната на границата ни, която е външна за ЕС.

Споделяме сходни позиции, че справянето с мигрантската криза има няколко основни направления и това е - сигурна охрана на границата, ефективна политика на връщане и много по-интензивна работа и помощ за страните на произход. 

Фрагментираният европейски парламент, който излъчиха европейските избиратели, е шанс по-широки обществени групи да получат представителство, смята българският президент.

„Хората в този парламент да надмогнат своето мислене като географски граници между държавите, за да може гражданинът в Париж, Берлин, Будапеща и София да има еднакви права, еднакви условия и перспектива да се чувства като достоен европейски гражданин", призова Радев.

Българският президент препоръча Европа да играе силна роля на световната сцена и да има бързи и ефективни механизми за вземане на решения. Според него фрагментарният европейски парламент е шанс повече хора от ЕС да получат представителство.

Унгария е втори по големина инвеститор у нас, а стокооборотът между двете държави и 1.6 млрд. евро, стана ясно при съвместната пресконференция на държавните глави. 

Президентът Радев и съпругата му бяха посрещнати с официална церемония от Янош Адер и Анита Херцег на площад "Свети Георги" пред двореца "Шандор", сградата на президентството в крепостта Буда.

По-рано през деня българската делегация се срещна с премиера на Унгария Виктор Орбан. 

След срещата си президентите Радев и Адер обявиха, че споделят общи възгледи за бъдещето на Европейския съюз, в който да има икономическо сближаване между нова и стара Европа чрез кохезия. Радев обясни ,че по различни оценки ще са нужни около 500 милиарда евро да бъде постигнато икономическото и инфраструктурно сближаване.