Социалната видео платформа „ТикТок“, която е популярна най-вече сред тийнейджърите, попадна в сърцето на скандал за това на какъв принцип се филтрират видеоклиповете, които се показват на повечето потребители. Според документи публикувани от „Интерсепт“ модераторите на социалната мрежа трябвало да „потискат и филтрират“ видеоклипове на „грозни, бедни и инвалиди“.

В социалната платформа има част с името „За теб“, в която модераторите подбират най-интересните видеоклипове от платформата. Те излизат на всички потребители на принципа на обща стена като във „Фейсбук“. Ако видеоклип на потребител бъде споделен в графата „За теб“ това би довело до много повече преглеждания и споделяния.

До момента не беше ясно на какъв принцип работят алгоритмите на „ТикТок“ за селектирането на тези клипове, но документите разкриват обидните квалификации, спрямо които трябва да работят модераторите.

Служителите на „ТикТок“ трябвало да „изключват“ видеоклипове от секцията „За теб“ ако не отговарят на дадени критерии, сочат документите. Например, „потребители с ненормална форма на тялото (не се ограничава до джудже, акромегалия)“, хора, които са „прекалено пухкави и дебели или прекалено слаби“, тези с „грозно лице и лицеви деформации“ трябвало да бъдат премахвани.

Същото важи за „хора, които не изглеждат добре, тъй като видеоклипът няма да бъде достатъчно привлекателен, няма смисъл да се препоръчват на други потребители“.

Ограничения има също и за средата, в която се намират потребителите – ако тя изглежда по-бедна, видеоклиповете също не стигат до секция „За теб“.

Други документи на „Интерсепт“ изглежда потвърждават предишни тактики на „ТикТок“, които следват китайската цензура за премахване на съдържание, което се смята за невярно. В миналото са махани клипове за независимостта на Тайван и за „инцидентите на Тянанмън“ – площадът в Пекин, придобил световна печална слава със студентските протести през юни 1989 г. и многобройните жертви при сблъсъка със силите на реда при тяхното потушаване.

Относно публикуваните документи, говорител на „ТикТок“ заяви, че компанията „потиска“ този тип видеоклипове, за да предотврати тормозът върху своите потребители.

От компанията казват още, че документите, публикувани от „Интерсепт“ са „или стари, или никога не са били използвани от модераторите им“.

„ТикТок“ е собственост на компанията „Байтденс“ от Пекин, които от година насам се опитват да се отделят от Китай. Приложението е достъпно в цял свят, но голяма част от модераторите му остават именно там, като всички видеоклипове от Европа се модерират от хора в Китай.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!