Наджим Лашрауи - терористът, станал известен като "мъжът с шапката" от записите на охранителните камери на летище "Завентем" в Брюксел при атентата на 22 март, е работил в продължение на пет години на аерогарата. Това съобщават местни медии.

Лашрауи е имал допуск до охраняваните зони на летището и е бил инструктиран за мерките за сигурност на обекта. Преди това Лашрауи е работил като чистач в Европейския парламент, потвърдиха по-рано от институцията. Предполага се, че Лашрауи, който е завършил електроника, е изготвил взривните устройства, използвани при атентатите през ноември миналата година в Париж и в Брюксел преди месец.

Поне 50 служители на летището се водят като радикализирани, съобщават медиите. Неотдавна на аерогарата е било открито "незаконно" място за молитви, използвано от служители.

Службата за оценка на заплахите, която ръководи цялата национална система за сигурност, разпространи съвети за оцеляване при атентат. Разгледани са случаите на безразборна стрелба, взрив, нападение с химическо оръжие.

Отбелязва се, че и при трите вида нападения първата реакция следва да бъде хората да бягат надалеч. Ако е открита стрелба, те трябва да намерят заслон. Ако се взриви бомба, необходимо е да се бяга, като се избягва струпване с други хора заради вероятността от повторна експлозия. В случай на химическо нападение е важно влизането в закрито помещение, чиито прозорци и врати да бъдат плътно затворени.

Организаторите на предстоящите това лято фестивали в Белгия предупредиха, че няма да допускат хора с ръчен багаж - раници и чанти. Ще бъде направено всичко необходимо да не се струпват опашки по входовете на местата на проявите.

Досега 451 белгийски джихадисти са заминали за фронта в Сирия или Ирак, 117 са се върнали обратно в Белгия, а 59 са искали, но не са успели да се присъединят към "Ислямска държава" (ИД), сочат официалните данни.

От 20 хиляди "чуждестранни бойци" в редиците на ИД, около 4000 са западноевропейци, като най-голям е делът на терористите с паспорти от Белгия, Великобритания, Франция, Германия, Дания и Швеция. Една трета от тези терористи са се върнали обратно в Европа.

Белгийските медии днес съобщават, че засега първоначалната оценка на щетите от терористичното нападение срещу метростанция "Малбек" в Брюксел се оценяват на 160 милиона евро. Тази неокончателна сума ще бъде изплатена заради материалните щети и като обезщетение на пострадалите. Не е известна оценката на пораженията от удара по летище "Завентем", което е застраховано от британски и германски дружества.