Американската космическа агенция НАСА отбеляза 60-годишния си юбилей с грандиозно постижение – успешното изпращане на Марс на роботизираната сонда „ИнСайт”.

Снимка: Reuters


След 205 дни пътуване капсулата навлезе в орбита около „Червената планета”. Досега повече от половината мисии към Марс приключваха с неуспех, заради различни технически трудности и враждебната среда на планетата.

Въпреки предизвикателствата, апаратът, в чието изграждане участваха специалисти от 11 държави, кацна безпроблемно. Следващите две години „ИнСайт” ще разкрива тайните за образуването и структурата на Марс.

Подготовката на амбициозния проект продължи 6 години. Учените в наземния контрол на мисията преживяха критичните 7 минути, през които капсулата се нагря до 1500 градуса при навлизането в марсианската атмосфера. Скоростта ѝ беше намалена от 20 хил. км в час до нула и в 21:54 българско време „ИнСайт” стъпи върху равнината „Елизиум”.

Снимка: Reuters

„За последен път, когато космически апарат кацна на Марс, беше през 2012 г. – марсоходът „Кюриосити”. За разлика от него космическият апарат „ИнСайт” е сонда. Той няма гуми, той няма да се движи, ще стои на едно място и със своите уреди ще изучава вътрешността на Марс”, разказа астрофизикът Тихомир Димитров.

Снимка: EPA

Минути след кацането „ИнСайт” изпрати и първите снимки от Марс. На тях ясно се различава каменистия пейзаж и уредите, с които ще сондира повърхността. Целта му е да навлезе в дълбочина 5 метра и изследва вътрешната структура на планетата.

„С уредите на „ИнСайт” ще разберем каква е топлината, която излиза от вътрешността, ще разберем колко е голямо ядрото на Марс, дали е течно, дали е в твърдо състояние”, обясни още Тихомир Димитров.

В орбита около Марс продължава да работи българският уред „Люлин”. Той събира данни за радиацията и опасните лъчения. Изследванията му ще помогнат за безопасността на първите мисии с хора до „Червената планета”.

  • Равносметката 2018: Кралските сватби и бебета
  • Равносметката 2018: Черен петък през април на магистрала „Тракия”
  • Равносметката 2018: Годината започна със скандал около продажбата на ЧЕЗ
  • Равносметката 2018: Аферата "Олимпик"
  • Равносметката 2018: „Фейсбук” вече е оръжие за масово поразяване
  • Равносметката 2018: Спасени от пещерата
  • Равносметката 2018: „Ремонт на ремонта”, или докъде стигна проектът за „Графа”?
  • Равносметката 2018: Светът се прости с Джордж Буш-старши
  • Равносметката 2018: Големите, които ни напуснаха тази година
  • Равносметката 2018: Дръзки убийства на журналисти заради работата им