Космическият апарат "ИнСайт" е кацнал върху леко наклонен терен на Марс, но това  няма да попречи на мисията, предаде АФП, позовавайки се на НАСА.  

"Апаратът е леко наклонен – на около 4 градуса, в плитък кратер, пълен с прахоляк и пясък", съобщи НАСА.

Наклонът, при който "ИнСайт" може да работи, е до 15 градуса. Затова екипът от мисията е спокоен, че двата инструмента - френският сеизмометър и германската температурна сонда, ще функционират нормално.

На първите направени от "ИнСайт" снимки се виждат само няколко камъка близо до мястото за кацане. НАСА очаква кадри с по-голямо качество скоро, когато бъде махнат предпазният филм на лещите.

Сондата "ИнСайт" е първата, която ще изследва вътрешността на Марс в дълбочина, отбелязва Асошиейтед прес. Освен това тя ще направи и измервания на трусовете на планетата, ще проследи въртенето й спрямо оста, за да бъде разбран какъв е размерът и съставът на ядрото й.  

Като изследват вътрешността на Марс, специалистите се надяват да разберат доколко различни са кората, мантията и ядрото на планетата от земните и как са се образували скалистите планети преди 4,5 милиарда години.

Продължителността на мисията "ИнСайт" е предвидена за една марсианска година, която е равна на две земни.

(Информацията е на БТА)