Годината започна със скандал около продажбата на най-голямото енерго в България - ЧЕЗ. Одобреният купувач се оказа малка компания, собственост на Гинка Върбакова –  бизнес дама от Пазарджик.  

Сделката бе блокирана от антимонополната комисия. И ЧЕЗ преди дни обявиха, че започват преговори с втория класиран купувач индийската „Индия Пауър”.

Развръзката кой ще придобие енергото предстои догодина.

Сагата започна през февруари. За активите в България чехите щяха да получат 340 млн. евро от „Инерком”, компания създадена година по-рано.

Енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка, след като се появи  информация, че е близка с Гинка Върбакова, собственик на „Инерком”.

Първоначално премиерът я прие, а после я отхвърли.
Създаде се напрежение кой всъщност ще финансира сделката и кой стои зад „Инерком”. Държавата обяви, че ще опита да купи част от активите и ще си партнира с фирмата на Върбакова. Месец по-късно държавата загуби интерес.

През юли Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани на „Инерком” да купи ЧЕЗ.

Така компанията на Гинка Върбакова е на път да загуби сделката и внесената гаранция от 5 млн. евро. А от Прага обявиха, че възнамеряват да започнат паралелни преговори с втория класиран кандидат – „Индия пауър”.