Обрат в сделката за продажбата на енергото в Западна България. Комисията за защита на конкуренцията не разреши на управляваното от Гинка Върбакова дружество "Инерком" да купи "ЧЕЗ България".

Според комисията, ако фирмата на Гинка Върбакова купи енергото, това ще създаде предпоставки за установяване или засилване на господстващо положение на пазара.

Снимка: bTV

От „Инерком” обявиха, че са изненадани от решението и в следващите дни ще решат какви действия да предприемат.

Решението на антимонополната комисия дойде 3 месеца след като „Инерком” подаде заявлението си.

Снимка: bTV

Сагата започна през февруари с решението на надзора на чешката енергийна компания да продаде активите в България на "Инерком” - компания създадена година по-рано.

Снимка: bTV
На 23 февруари енергийният министър подаде оставка, след като се появи информация, че е близка с Гинка Върбакова. Първоначално премиерът я прие, а после я отхвърли.

Снимка: btvnovinite.bg

На 1 март заради създалото се напрежение кой всъщност ще финансира сделката и кой стои зад „Инерком”, държавата обяви, че ще опита да купи част от активите и ще си партнира с „Инерком”. Гинка Върбакова отлетя за Прага за да води преговори.

Снимка: bTV

На трети април държавата се отказва. Месец по-късно финансовият министър Владислав Горанов обяви, че правителството вече няма интерес да участва в сделката.

Снимка: bTV
И така до днес, когато антимонополната комисия забрани на „Инерком” да купи ЧЕЗ.

Снимка: bTV

Компанията е на път да загуби 5 млн. евро - гаранцията по сделката, която вече плати.

В парламента се чуха искания комисията за енергийно и водно регулиране да се произнесе. Искрен Веселинов, депутат от Обединените патриоти, коментира, че трябва да пита ДАНС, да пита МВР, да проследи съдебни решения, дали има наложени наказания, дали е заплашена националната сигурност и да изготви анализ за въздействие върху потребителите.

Крум Зарков, от БСП за България, се обърна с призив към правителството на България - тъй като многократно искаше да напусне страната и тази сделка не може да се случи, то правителството да заяви ясно, че държавата има интерес да закупи акции.

Иван Иванов от КЕВР беше категоричен, че за този въпрос отговаря КЗК и комисията няма компетентност относно господстващо положение.

Министър Теменужка Петкова успокои, че енергийната сигурност никога не е била застрашена.

Според анализатори решението на антимонополната комисия не е добре мотивирано.

„Инерком” се занимава с изграждане, производство и търговия на електроенергия, ЧЕЗ се занимава с производство от фотоволтаични централи, разпределение и съответно търговия с ел. енергия. Припокриването между тези дейности е толкова малко, че не може да доведе до господстващо положение”, е позицията на Калоян Стайков от ИПИ.

Компанията може да обжалва решението на комисията в съда.  

КЗК днес спря и сделката за продажба на Нова телевизия на чешкия инвеститор Петр Келнер. В 14-дневен срок и двете решения могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд.