Журналисти от bTV достигнаха една от най-горещите точки в продължаващия конфликт между правителствените сили и бунтовниците в Сирия.

Офанзивата на сирийските правителствени сили и руските военни на север от столицата Дамаск постигна ключова победа - пълното превземане на град Хан Шейхун в провинция Идлиб.

Северо-източната сирийска провинция е последната територия под контрола на въоръжените групировки, воюващи срещу режима президента Башар Асад.

Снимка: Иван Георгиев

За първи път журналисти бяха допуснати до едно от ключовите селища в подстъпите към Идлиб.

На 260 километра северно от столицата Дамаск и само на 50 от централния град на едноименната област Идлиб се намира последната офанзива на правителствените сили, верни на президента Башар ал-Асад.

Снимка: Иван Георгиев

Тя започна през месец април тази година и най-вероятно нямаше да завърши с успех буквално преди два дни, ако не бяха непрекъснатите удари от въздуха, извършвани от руските военновъздушни сили.

Градът наподобява огромна детска площадка, в която сградите са малки кутийки - стъпкани, превърнати в прах. Руините са минирани.

„В Хан Шейхун и близките селища загинаха повече от хиляда души. Близо половин милион избягаха”, каза Мохамед Фади, губернатор на Хан Шейхун.

Снимка: Иван Георгиев

Градът привлече вниманието на световните медии през април 2017-а, когато след атака от въздуха на правителствената армия близо 100 души се задушиха от бойно отровно вещество, подобно на зарин.

Масовата смърт на цивилни стана повод за първата в конфликта реална атака от страната на САЩ, след като президентът Тръмп заповяда ракетен обстрел на сирийска правителствена авиобаза.

Днес, след навлизането на войниците на Башар Асад в Хан Шейхун, жертвите изглеждат забравени.

„Животът с терористите беше много труден - без ток, без вода... Затова много хора избягаха”, сподели Тарат Харир - жител на Хан Шейхун.

Снимка: Иван Георгиев

На фона на разрушенията семейството на студента по дентална медицина Абдула очаква с нетърпение пълното оттегляне на групировката „Хаят Тахрир ал-Шам”, наследник на местния клон на „Ал Кайда”.

„16 човека от семейството ми загубиха живота си от началото на войната. Трудно ми е да ви го обясня”, разказва Абдула Луш, жител на Хан Шейхун.

Снимка: Иван Георгиев

Дали хората, отбранявали града, са "терористи", или управлението на президента Башар ал-Асад е "режим", ще решат историята и историографите.

Едно обаче е ясно - огромна част от жителите на град Хан Шейхун никога повече няма да могат да се завърнат по домовете си просто защото тях вече ги няма.

А дали ще бъдем изправени пред нова огромна бежанска вълна - това предстои да разберем в следващите месеци.