Снимка на две прегърнати китайски атлетки беше цензурирана от властите в Китай. Причината – препратка към събитията на „Тиенанмън“.

Площадът в Пекин е световно познат заради студентските протести през юни 1989 г. Недоволството започва на 15 април и е насилствено смазано на 4 юни, когато правителството обявява военно положение и изпраща войски, които да окупират централните части на града. Броят жертви и до днес не е ясен, но оценките варират от стотици до хиляди.

На фотографията китайките Лин Юуей и Ю Яни се прегръщат след победа, а номерата им на състезанието формират числото „64“. То се използва като криптирано съобщение-препратка към събитията от 1989 г. и датата 4 юни.

Снимка: Reuters

Атлетките се прегръщат след като завършват състезание 100 метра бягане с препятствия, след като Лин печели златен медал. След победата, потребителите в социалните мрежи очаквано заливат онлайн пространството със снимки на двете спортистки, но кадрите бързо изчезват заради числото „64“.

Въпреки това снимката не е напълно заличена от интернет – тя все още може да бъде видяна в няколко новинарски статии за спортния успех на момичетата.

Дискусията около събитията на площад „Тиенанмън“ е изключително тежко цензурирана от китайската пропагандна машина. По-младите поколения китайци нямат почти никакви знания за случилото се, нито знаят за броя жертви след събитията.

Най-популярната снимка от събитията на Тиенанмън
Снимка: Reuters

Публикации за клането редовно биват премахвани от интернет под контрола на правителството.

Миналата година популярен китайски инфлуенсър направи лайвстрийм в навечерието на 33-та годишнина от „Тиенанмън“. Видеото набързо беше спряно, след като инфлуенсърът показа на зрителите си торта във формата на танк – препратка към най-известната снимка от събитията.