След като присъстват на демонстрация срещу ограниченията заради COVID-19 в Пекин, група млади жени е задържана от полицията, а после една по една започват да изчезват. Тяхна приятелка е сигурна, че нейният ред също наближава. Затова решава да запише видеопослание.

„Правя този запис, след като четирима мои приятели бяха отведени. Ще го предам на близки до мен хора. Те знаят, че трябва да го представят публично, след като изчезна и аз. Когато гледате това видео, ще съм отведена вече от полицията“, казва 26-годишната жена в запис, направен в края на декември, който стига до Си Ен Ен.

Тя е завършила наскоро, работи като редактор в издателство и е сред осем души - предимно млади жени, ангажирани в същата сфера. Те са били задържани от китайските власти в седмиците след мирните протести в Пекин на 27 ноември. Поредица от демонстрации имаше в края на миналата година в големите градове на Китай. Жителите на страната показаха безпрецедентна проява на недоволство заради контрола на държавата при пандемията от COVID-19.

Си Ен Ен научава, че двама от тези осем души са били освободени от полицията под гаранция преди дни. Две от задържаните млади жени са били официално обвинени в „подклаждане на кавги и провокиране на неприятности“. Не се знае какъв е общият брой на задържаните.

Властите в Пекин не са направили официален коментар за случилото се. 

Си Ен Ен събира разказите на трима души, които познават поне един човек от задържаните и има наблюдения за обстоятелствата около случилото се. Имената им не са обявени.

Началото

Късно вечерта на 27 ноември демонстранти се събират в Пекин, за да почетат най-малко 10 души, които загиват при пожар в заключена сграда в град Урумчи. Общественият гняв нараства, след като се появяват видеозаписи, които показват, че заради ограничителни мерки е забавен достъпът на пожарникарите до мястото на инцидента и достигането до жертвите.

Снимка: Ройтерс

Много от хората вдигат празни бели листове А4 като метафора за критичните публикации, новинарските статии и акаунтите в социалните мрежи, които често биват цензурирани. Хората настояват за по-големи свободи и прекратяване на непрестанните пандемични мерки и тествания.

Други палят фенерчетата на телефоните си в памет на изгубените животи. Атмосферата е мирна и спокойна, докато не идват органите на реда.

26-годишната редакторка се среща с приятелите си на бдението. Сред тях е и бивш репортер, който е учил социология в чужбина и е участвал в доброволчески инициативи.

Сред групата познати има и журналистка, учителка и писателка. Всички те са млади жени, които се намират на сходни етапи от живота си. Наскоро са завършили университет и се намират в началото на кариерата си. Някои от тях тръгват за вкъщи, преди да е приключил протеста. Минават да си вземат храна, преди да се приберат у дом, без да знаят, че животът им е на път да се промени.

Си Ен Ен установява, че властите в Пекин са използвали данни от мобилни телефони, за да проследят участниците в бдението. Така част от групата приятели е задържана. Полицията конфискува телефоните и електронните им устройства.

След 18 декември са задържани четири млади жени и приятеля на редакторката. Тя осъзнава, че ще бъде по-добре да се прибере в родния си град, отколкото да стои в апартамента си под наем в Пекин. На 23 декември жената стига дома на родителите си, но полицията я задържа именно там. Така общият брой на задържаните от този приятелски кръг става седем.

Някои предполагат, че полицията е подозрителна към млади, политически осъзнати жени. Китайските власти имат дълга и добре документирана история за преследването на феминистки. Всички смятат, че задържанията показват все по-голямата цензура към изразяването.

„Всеки млад човек, който обича литературата и подкрепя „свободната мисъл“, може да бъде арестуван“, казва един от източниците.

До 7 декември, когато китайското правителството смекчава ограниченията срещу COVID-19, вече има признаци, че партията гледа на събралите се по улиците хора като на заплаха.

„Революцията A4 наистина шокира китайските власти. Те искаха да знаят кой стои зад протеста“, коментира адвокат Тенг Биао, световно признат експерт по защита на човешките права в Китай.

Международни правозащитни организации многократно сигнализират, че Китай използва методи за изтезания, за да стигне до самопризнания. Центърът за източноазиатски изследвания към Чикагския университет също излезе с изявление, в което коментира задържането на участници в мирни протести и призова за бързото им освобождаване.

В последните си думи във видеосъобщението 26-годишната жена казва: „Не ни позволявайте да изчезнем от този свят без яснота. Не позволявайте да бъдем отведени или осъдени произволно".