На 27 септември започна предизборната кампания за вота на 27 октомври, с който избираме депутатите за 51-вото Народно събрание.

На предсрочните парламентарни избори се явяват общо 28 формации – 19 партии и 9 коалиции. Вече e ясно и коя формация с кой номер ще е в бюлетината.

Централната избирателна комисия (ЦИК) призова партиите и коалициите да не нарушават добрите нрави по време на кампанията.

На 3 октомври започнаха предизборните дебати в предаването „Тази сутрин“ на bTV. Те се  провеждат по регламент, изработен от екипа.

В първия кръг участниците имат равнопоставена възможност да отговарят на въпросите на водещите и да влязат в открита дискусия по приоритетите от предизборните им програми, както и възможностите за съставяне на редовно правителство.

Вторият кръг е т. нар. кръстосан огън – в него опонентите се предизвикват с въпроси един към друг. На финала всеки от участниците може да отправи своите послания към избирателите в рамките на 30 секунди.

 

Тази сутрин един срещу друг се изправят представители на политическите сили, които според социологическите агенции, с които bTV работи, в този етап от кампанията са под бариерата от 4%, но имат известни шансове да бъдат част от 51-я български парламент.

Поканата ни приеха Ивелин Михайлов от „Величие“, Радостин Василев от МЕЧ и Никола Янков от „Синя България“.

Снимка: btvnovinite.bg

Ивелин Михайлов е лидер на партия „Величие“, водач е на листата на формацията 25 МИР София. Завършил е Икономическият университет Варна със специалност „Стопанско управление“. Изпълнителен директор е на „Исторически парк“.

Снимка: btvnovinite.bg

Радостин Василев е лидер на партия МЕЧ, водач на листата на формацията в 25 МИР София и в Пловдив-град. Завършил е право в СУ „Климент Охридски“. Бил е министър на спорта в кабинета на Кирил Петков.

Снимка: btvnovinite.bg

Никола Янков е водач на листата на коалиция „Синя България“ в 25 МИР София. Дипломирал се със специалност икономика на потреблението в университета Корнел, САЩ. Бил е зам.-министър на икономиката, а след това на транспорта.

Приоритетите на формациите 

Не се кандидатирах за депутат на предходните парламентарни избори, защото имахме друг представител, за когото вярвахме, че ще може да се справи в Народното събрание, обяви Ивелин Михайлов.

По думите му концепцията на формацията се е провалила и за това е решил да влезе лично в парламента.

Относно политиката по доходите лидерат на „Величие“ смята, че доходите могат да се повишат, когато икономиката започне „да се движи нормално“. Формацията е против влизането в еврозоната. 

„За нас е много важно името на партията – морал, единство чест (МЕЧ). Ние сме центристки проект със силно застъпена социална програма“. Така представи партията си Радостин Василев.

Според него в момента в България има крайна необходимост от социални мерки.

Ръст на икономиката, който да доведе до повишаване на заплатите не може да дойде от Плана за възстановяване и устойчивост, коментира Василев.

„Смятам, че някои сектори, които бяха дадени на корпоративно-мутренско управление на някои бизнеси, трябва да бъдат одържавени – „Лукойл“, ЕРП-тата. Оттам може да очакваме около 10 млрд. лв. свежи пари“, смята лидерът на МЕЧ.

Василев също смята, че България не трябва да влиза в еврозоната, защото това ще доведе до спекула.

„Вдясно сме само „Синя България“, всички останали, които си лепят етикета „десни“ всъщност разчитат на леви политик, поне така пише в програмите им“, обяви Никола Янков.

Той уточни, че неговата формация не е политически стартъп, не инженерингов проект с неизвестно финансиране, а се представлява от лица, които отдавна са в политиката. 

„Синя България“ предлага икономическа политика, която да гарантира растеж на частния сектор чрез инвестиции“, заяви Янков.

По думите му това е единственият устойчив начин за ръст на доходите на хората. От формацията са против съществената намеса на държавата в икономиката.

Формацията на Никола Янков е „за“ приеминаване към еврото. „Синя България“ е за незабавно влизане на странта ни в еврозоната и в „Шенген“, защото това е въпрос на национална сигурност, уточни Янков.

Кръстосан огън

 

Никола Янков попита Ивелин Михайлов чрез какво икономическа програма „Величие“ смята да стимулира частния бизнес и  растежа на доходите.

Снимка: btvnovinite.bg

Михайлов заяви, че приоритет за неговата партия е да бъде създадена добра среда с добре подготвени предприемачи. Целта им е също добра среда за отглеждане на деца.

Създаването на добра среда според него ще се постигне на първо време чрез „премахване на репресиите върху бизнеса“.

Ивелин Михайлов се отказа от въпрос към  Радостни Василев. Той уточни, че въпросите му не са към другите двама участници в дебата, а към управляващите в момента.

Снимка: btvnovinite.bg

Михайлов е категоричен, че депутатите на „Величие“ в 50-ия парламента са показали това, което партията е обещала – защитавали са хората, които са мачкани от АЕЦ „белене“, в Доспат и Силистра.

Радостин Василев попита Никола Янков, който е бил зам.-министър на икономиката в кабинета „Сакскобургготски“ дали управлението на правителството тогава  е трасирало един добър път, или е било голямо разочарование за българския народ.

Снимка: btvnovinite.bg

Янков му отговори, че периода на управление на правителството на Симеон Сакскобургготски е периодът, в който бизнесът е работил най-спокойно, не е има рекет от страна на държавата и не е имало политически контрол върху съдебната система и „обръчи от фирми“. 

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK