Темата накратко:

  • Над 6,3 млн. българи гласуваха за над 36 000 кандидати
  • Оспорвана беше битката в много от българските градове
  • В София според първите данни води Йорданка Фандъкова, Мая Манолова е втора, а арх. Борислав Игнатов - трети. Борис Бонев е четвърти и челната петица приключва в Ангел Джамбазки
  • Президент, премиер и главен прокурор коментираха и темата за избора на нов Обвинител №1, състоял се в навечерието на изборите
  • Репортерите на bTV показват неуредици и схеми за контрол на вота на няколко места в страната

Проследете с нас реакциите след края на гласуването:

0:30 Паралелното преброяване размества резултатите в някои градове - вижте къде:

0:05 Към полунощ малка част от секционните комисии в столицата успяха да стигнат до зала „Арена Армеец”, за да предадат изборните си книжа. От ОИК – София казват, че въпреки засиленото обучение, на което са присъствали членовете – в протоколите има доста грешки.

23:25 Резултатите от паралелното преброяване в Пловдив са доста изненадващи, коментира в студиото на bTV Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч”. Според нея са възможни обрати и във Варна и Хасково.

23:35 Гласувалите за Игнатов и Бонев няма да подкрепят нито Фандъкова, нито Манолова на втория тур на изборите в София, смятат анализаторите Мартин Захариев, Нидал Алгафари и Петър Курумбашев. Тримата определиха Борис Бонев като интересната изненада на вота в столицата, а Курумбашев заяви, че гражданските кандидати на тези избори трябва да бъдат поздравени за своето представяне.

23:20 Резултати от паралелното преброяване в Русе, Плевен и Хасково.

23:19 И на тези избори кандидатите за местната власт се надпреварват да привлекат избиратели с нестандартни послания и кампании. Някои станаха хит в социалните мрежи като се появиха на предизборните плакати… голи или със скъпи автомобили.

23:04 Кандидат-кметът на село Черногорово Емил Захариев предлага на избирателите подарък – лек автомобил, за да гласуват за него и за кандидата за Пазарджик Тодор Попов. Прокуратурата се е заела със случая и до 48 часа трябва да излезе със становище.

22:45 Балотаж и в село Галиче

Съпругата на скандалния бивш кмет Ценко Чоков – Цветелина Нелова, отива на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ Страхил Стоянов. Самият Чоков коментира, че имиджът му е бил очернен от медиите и затова резултатите за него като кандидат-кмет на община Бяла Слатина били ниски.

22:36 Вървим към еднопартийна система в многопартийната система, а затова са виновни БСП. Това заяви журналистът Мартин Карбовски в изборното студио на bTV „Местните 2019”.

„БСП изгубиха възможност да влияят на ситуацията, а десните са мънички и нищо няма да стане в следващите пет, седем или десет години. Който е добър кариерист сега трябва да си пусне членството в ГЕРБ”, каза още журналистът.

Ивайло "Нойзи" Цветков коментира, че няма изненади на местния вот. По думите му вървим към запазване на статуквото. А според Любен Дилов – син няма подготвени кадри, които да заемат позиции в администрацията.

22:25 Кандидатът на ГЕРБ и СДС за София Йорданка Фандъкова подаде ръка на десните партии за балотажа. В замяна обеща "промени" в управлението си и повече прозрачност - ако спечели балотажа.

22:17 Волен Сидеров опита да влезе в зала "Арена Армеец", където се помещава Общинската избирателна комисия. Лидерът на „Атака” влезе в пререкание с полицаи.

22:10 Изказването на министър-председателят Бойко Борисов за резултатите на местните избори според предварителните данни предизвикаха разнопосочни тълкования сред анализаторите в студиото на bTV. Мария Пиргова видя в думите на премиера неуважение към десните партии и опит за пълзящ авторитаризъм от "типа на Орбан", а Евгений Дайнов се съгласи за приликите между Орбан и Борисов, но постави акцент към призива за обединение на "десните срещу комунистите". Според Дайнов обаче подобни слогани са вършили работа преди 20 години. Стойчо Стойчев пък смята, че Борисов е готов да отстъпи в на места, за да няма такава голяма концентрация на власт.

22:05 Всички обичат да говорят за промяна, но промяната започна от ГЕРБ. Ние направихме големи промени, особено в София и те дадоха резултати. Това беше първият коментар за местните избори на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Навсякъде побеждаваме основния ни политически опонент БСП, за кой път вече не ги броя. За мен е важно стабилността на управлението, защото имаме да строим продължението на Южната дъга, АМ „Хемус”, Ботевград – Мездра, обходите на Видин и Враца, пътят до Белград, Търново – Русе много работа”, коментира Борисов

21:59 Независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова, която е подкрепена от БСП, благодари на гласувалите за нея. София иска промяна, каза тя и прикани избирателите да използват правото си на глас на балотажа.

21:15 В повечето от изказванията на партиите след излезлите предварителни резултати от местния вот формациите заявяват, че се чувстват победители.

Наистина ли е така или става въпрос за политическа реторика – темата в изборното студио на bTV коментираха певицата Мариана Попова и актьорите Роберт Янакиев и Веселин Калановски.

21:04 - 31% на 22% - са данните на екзит пол за Атанас Камбитов от ГЕРБ и Румен Томов, независим, но подкрепен от БСП в Благоевград. Румен Томов беше категоричен, че няма да има уволнения на служители на партиен принцип в община Благоевград.

21:00 Кандидатът за кмет на София Ангел Джамбазки от ВМРО отказа да коментира, докато не излязат официалните резултати от местния вот.

Председателят на предизборния щаб на партията Юлиан Ангелов заяви, че евентуалното пето място на Джамбазки не може да се определи като провал, защото досега ВМРО не са управлявали столицата.

20:58 Едно от новите лица в битката за кметския стол в София е независимият кандидат Борис Бонев. Според предварителните резултати от екзитпола на "Алфа рисърч" Бонев получава 10,5% и се нарежда на четвърто място в битката за столицата. „Това е само началото”, заяви независимият кандидат от „Спаси София” в студиото на bTV и заяви, че е неговият резултат е доказателство, че в столицата има хора, желаещи истинска промяна.

20:56 Балотажът в София: Дистанцията в гласовете между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова е по-голяма от прогнозираната, коментираха в изборното студио на bTV Геновева Петрова от „Алфа Рисърч” и Добромир Живков от „Маркет Линкс”.

„Резултатът на г-жа Фандъкова е аналогичен с очаквания. По-скоро г-жа Манолова не можа да реализира резултата, който някои от предварителните проучвания ѝ преписваха. Другият заявил се като граждански кандидат – Борис Бонев, е този, който привлича съществена част от вота. Ако можем да кажем за чия сметка е по-слабият резултат на г-жа Манолова, то това е вотът, който отиде в посока на Борис Бонев”, коментира Петрова.

Според мнението на Добромир Живков пък нагласите започнали съществено да се променят след дебата по bTV  на 22 октомври.

20:55 БСП се завръща в местната политика, обяви Кирил Добрев. Социалистът беше по-скоро лаконичен в първия коментар на опозицията на национално равнище.

20:55 По данни от „Маркет линкс”, 41,7% са гласували за Тодор Попов, досегашният кмет на Пазарджик, с три мандата, подкрепен от местната коалиция „Новото време”. Неговият опонент Благо Солов, получава 21,2%.

20:47 Резултатите от местния вот в Хасково тази година също са много интересни. Сегашният кмет Добри Беливанов отива на 4-та позиция според неокончателните данни и предварителните прогнози. Кандидатите на БСП и ГЕРБ отиват на балотаж. Стан ислав Дечев от ГЕРБ получава 48%, а Коста Стоев от левицата над 21%.

20:45 В осем от десетте областни града, които следят социолозите от „Маркет Линкс” и „Алфа Рисърч”, ще има балотаж.

Това са София, Пловдив, Благоевград, Пазарджик, Плевен, Русе, Хасково и вероятно Варна, където резултатът е на кантар.

20:40 Категоричен избор в три града. Изборът за кмет в три града вече е направен и балотаж там няма да има, показват данните от екзитполовете. Това са градовете Варна, Бургас и Велико Търново.

В Бургас Димитър Николов от ГЕРБ събра 62,6% от гласовете, следван от Николай Тишев от БСП с 11,2%.

Отчетената активност в Бургас към 18:30 ч. е 44,53%.

Във Велико Търново Даниел Панов от ГЕРБ води убедителни с 62,5%, следван от Весела Лечева от БСП с 21,9%. Отчетената към този момент избирателна активност във Велико Търново е 39,7%.

Един от най-оспорваните балотажи е в София, където следващата седмица за кметския стол ще мерят сили Йорданка Фандъкова от ГЕРБ (35,4%) и независимият кандидат Мая Манолова (26,2%).

20:35 Във Варна досегашният кмет Иван Портних (ГЕРБ) е на крачка от победа на първи тур с 49,5%. Анелия Клисарова от БСП е с 16,1%, а съвсем близо – с 15,9% е Костадин Костадинов от „Възраждане”. Пред bTV Клисарова заяви, че е доволна от резултата и го отдаде на добрата и позитивна предизборна кампания.

20:35 Изненадата за социолозите в Пловдив е Дани Каназирева, която е на второ място. Според предварителните резултати победителят в Пловдив е Здравко Димитров от ГЕРБ.

20:30 Интрига край Дунава, следващата неделя ще има балотаж в Русе. На изборите в града води Пенчо Милков от БСП, той води с 6% пред кандидатката на ГЕРБ Диана Иванова.

От управляващата партия отказаха да коментират резултатите пред bTV заради материалите, които телевизията ни излъчи по-рано днес.

20:25 Плевен остава в предизборна обсада. На балотаж следващата неделя отиват Георг Спартански (Инициативен комитет)  с 43,4%, следван от кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров - с 29,2 %. 

„Доволен съм от разликата, която се получи на първия тур”, заяви Георг Спартански. Мирослав Петров апелира към всички на балатожа много добре да си помислят за кого ще гласуват, с оглед на последните четири години.

20:20 Димитър Николов от ГЕРБ спечели над 62% от гласовете на бургазлии. Така той ще стане кмет на Бургас за четвърти пореден мандат. В първи коментар след вота кметът каза, че първи приоритет е подготовката на бюджета за 2020 г. Добави, че не вярва да има проблеми с общинския съвет и че ще се вслушва в гласовете и на останалите политически сили в него.  

20:20 Ожесточена предизборната борба във Велико Търново. По първоначални прогнозни резултати победител е досегашният кмет, издигнат от ГЕРБ – Даниел Панов. Весела Лечева, издигната от местна коалиция на БСП, поздрави съгражданите си, които са упражнили правото си на вот.

20:20 Дали Кърждали ще поднесе изненада на тези избори? Все още не е известно накъде отиват резултатите, но по предварителни прогнозни данни няма да се стигне до балотаж, а кметът Хасан Азис ще бъде избран за нов мандат, като ще се затвърди реномето на града „като бастион на ДПС”. Появиха се, обаче, данни, че в Кърджали може да се стигне и до втори тур, а самият Азис каза, че ще има яснота за данните след 21:00 ч. 

20:10 Някои градове може да имат нови кметове след изборите, но цяла България ще има нов главен прокурор.

Колко е ключов изборът на Иван Гешев за поста - думата имат журналисти, експерти и магистрати:

 

 

20:06 Думата имат политолозите: Вот без изненади. Предварителните резултати от местните избори показват, че картата на България е синя.Това заяви политологът Татяна Буруджиева и допълни, че няма изненада от вота.

„В Пловдив и Велико Търново се очакваше по-различен резултат, но екзитполовете не са особено точни, на места резултатите са на кантар. За мен голямата изненада е, че битката на БСП е да бъде втора сила, а не първа”, допълни политологът Антоанета Христова.

20:05 Първите прогнозни резултати в страната показват ред изненади.

20:04 Разследвания и горещи коментари - в първата част на предизборното студио на bTV:

20:02 Как започна изборният ден - вижте в нашия материал тук:

20:01 Добре дошли в третата част от нашия онлайн репортаж от изборния ден! Победители, победени и подготвени за балотаж - всички ще застанат пред камерите на bTV

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!