Два дни преди изборите, на митинг досегашният кмет на пазарджишкото село Черногорово Емил Захариев предлага на избирателите подарък – лек автомобил. Той в момента се бори за шести мандат. Другият човек, който се споменава, да се гласува за него в Пазарджик, е досегашният кмет Тодор Попов, който е кмет три мандата и сега се бори за четвърти.

Районната прокуратура се зае със случая и за 48 часа трябва да кажат дали е имало облага за някой, който трябва да гласува за определен кандидат за кмет.

Видеозапис от празненството показва как той стимулира хората да гласуват за него и за друг кандидат-кмет.

„Приготвил съм един малък подарък. Ако се случат нещата, а аз съм сигурен, че ще се случат. На 27-ми, с бюлетина 69 кмет на община Пазарджик и кмет на кметство Черногорово, моята особа. Приготвил съм един лек подарък, малък подарък, на някой жител, на който му се падне това нещо. Да се прибере вечерта с добър автомобил. Благодаря ви”.

Снимка: bTV

Участниците в клипа – Тодор Попов, кмет на Пазарджик през последните 12 години, бори се за четвърти мандат, и Емил Захариев, кмет на село Черногорово от 20 години, бори се за шести мандат. И двамата подкрепени от местната коалиция „Новото време”.

Автомобилът, който обещава да подари Емил Захариев, е лично негов. В селото ни разказват, че това не е първата кола, която кандидат-управникът подарява.

Снимка: bTV

„Както винаги през последните 4 избори, когато бяха за Емил Захариев, той изкарваше неговия личен автомобил и го предлагаше на томбола – Как така? – Украсяваше го през деня, хората от селото го гледаха и на 10 февруари е празник на селото, той го обявява в една томбола”, разказа Стоимен Папазов, жител на селото.

След предните кметски избори, подарък получават Георги Златанов и съпругата му.

„Това е колата. Трябва да си на центъра на площада и той избира някой от жителите на Черногорово, ако го няма на площада – избира друг. Това при него е може би като традиция да си подарява неговата кола”, разказа Георги Златанов.

Снимка: bTV

Че подарява коли, призна и кандидатът за кмет.

"Това, че имаме кола от 1500 или 2000 лв. не е проблем за един селски кмет. То всеки може да направи подарък за каквото иска. Няма проблем. Какъв е проблемът?", коментира той.

Досегашният кмет на Пазарджик Тодор Попов изпрати писмена позиция до bTV: „Очакваме компетентните органи да извършат служебните си задължения по подадения сигнал и дотогава оставаме без допълнителни коментари.

По-късно в ефира на bTV той заяви, че всеки си носи отговорност за действията.

„Емо има такива екзотични приумици по някой път, не считам че трябва да се коментира. Бил съм там, смятам, че не съм майка или баща на някой, за да му давам акъл какво да прави, какво поведение да има. Всеки си носи отговорност за действията и постъпките си”.

Материалът с имената на населените места, номер на бюлетината и имената на кандидат-кметовете е обновен към 23 ч.