Скандирания (на, твърди се, спонтанно събрали се граждани) „Гешев! Гешев! Гешев!” – така завърши 10-часовото заседание на ВСС на 24 октомври. А денят започна с кампания за кръводаряване в съдебната система. В четвъртък в 10 ч. Иван Гешев се изправи за втори път на състезание сам със себе си.  Още преди три години, като единствен кандидат той беше избран с мнозинство от Висшия съдебен съвет за административен ръководител на Специализираната прокуратура.

В годините острата реторика Гешев използва при много свои акции. Някои от думите му провокират реакции у магистрати и представители на граждански организации. Гешев и съдия №1 Лозан Панов не веднъж разменят реплики помежду си. В деня на избора – също.

И на изслушването все още настоящият заместник на Сотир Цацаров за пореден път каза, че няма значение колко кандидати участват в надпреварата: „А дали щяха да са един,двама или трима, това напрежение щеше да го има. Тук не става въпрос за принципно отношение, тук става въпрос за безпринципно отношение. Просто един кръг, малък кръг политически, включително към него спадат и някои магистрати”.

Именно състезанието с един участник провокира гражданско недоволство, а след него дойдоха и (контра)протестите – „За” Гешев.

Разпределение на силите

Превес няма никой във ВСС, той е конституиран от 25 човека, половината са избрани от своите колеги магистрати, 11 човека от парламентарната квота, но мнозинството, което се сформира при избора на главен прокурор беше доста убедително, отбеляза бившият началник на етичната комисия на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров.

„Който и да беше кандидатът – можеше да е неграмотен, можеше да не отговаря на нито едно от изискванията (…) при тази имитация на спазване на процедурите, този избор беше предизвестен”, подчерта адв. Михаил Екимджиев. Той направи паралел между гласуването във ВСС и изборите по времето на Тодор Живков.

„Винаги е ясно кой е фаворитът и винаги той успява да потвърди това очакване. Така беше и с Лозан Панов, но с малката разлика, че Лозан Панов изненада тези, които го номинираха и се еманципира, поради което и сега често му се напомня, че беше избран така”, подчерта съдебният репортер Силвия Великова.

А указът?

Какво ще стане, ако президентът Румен Радев не подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор? „Нека да чуем мотивите – не е задължен да изложи такива. Процедурата, ако президентът не издаде указ за назначаването, ще започне от прегласуването”, обясни представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

„Ако президентът върне избора отново във ВСС, не очаквам ВСС да промени мнението си. ВСС е съставен от много силно зависими хора и изборът на Гешев беше демонстрация на тази зависимост”, коментира на свой ред журналистът Йово Николов. Според него Гешев „говори като политик и действа като милиционер”.

Николов е на мнение, че прокуратурата трябва да излезе от съдебната власт и да отиде към изпълнителната – защото така или иначе се оказва командвана от нея.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!