Изказването на министър-председателят Бойко Борисов за резултатите на местните избори според предварителните данни предизвикаха разнопосочни тълкования сред анализаторите в студиото на bTV. Неговите думи коментираха политолозите Мария Пиргова, Евгений Дайнов и Стойчо Стойчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Мария Пиргова смята, че Бойко Борисов се готви за съдбата на Орбан и говори сякаш, че няма други „десни хора” освен ГЕРБ. Според нея трябва да има обединение между леви и десни, за да се спре тази тенденция на втори тур на изборите в София.

„Орбан и Борисов са еднотипни политици. Орбан отиде по-далече и получи отпора, който заслужава”, заяви Евгений Дайнов, но извади друг акцент от изказването на премиера.

Снимка: btvnovinite.bg

„Бойко заяви, че „вие сте десни” и „ние, ГЕРБ, сме десни”, така че „гласувайте за нас, за да спрем комунистите. Това послание обаче важеше преди 20 години, а сега ще имаме тест за така наречената „градска десница”. Дали ще кажат „било, каквото било, ще гласуваме за Фандъкова, защото е дясна”, смята Дайнов.

„Бойко Борисов не говори за отлива на гласове за ГЕРБ в София”, отбеляза Стойчо Стойчев, според когото управляващата партия губи около 50 000 гласа и той вижда в това отказ от концентрация на власт от страна на премиера.

Снимка: btvnovinite.bg

„За съжаление, няма да видим на втори тур на изборите в София антисистемният играч, който отне част от гласовете на Мая Манолова – Борис Бонев”, смята Стойчо Стойчев.