Всички обичат да говорят за промяна, но промяната започна от ГЕРБ. Ние направихме големи промени, особено в София и те дадоха резултати. Това беше първият коментар за местните избори на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. 

„За мен като лидер на партията е важен един резултат – безапелационната победа над БСП. Навсякъде, а в София –двойно. Дали ще се опитат сега да се крият? Като гущери и хамелеони да водят пазарлъци с други партии – това не ме интересува”, коментира премиерът.

Снимка: Ладислав Цветков

След промените, които направихме в ГЕРБ, резултатите са повече от добри, които очаквахме. Факт е, че навсякъде или два пъти, някъде и повече побеждаваме основния ни политически опонент БСП за кой ли пореден път, не ги броя. Това е важното от днешния ден за мен – стабилността на управлението, заяви още Бойко Борисов.

Относно балотажа в София, той допълни, че нищо не е сигурно, но очаква десните гласоподаватели да подкрепят Йорданка Фандъкова на втори тур.

Снимка: Ладислав Цветков

„За мен е важна стабилността на управлението, защото има да строим не само продължението на Южната дъга, имаме да достроим „Хемус”, имаме да строим Ботевград – Мездра, обходите на Видин и Враца, имаме да си построим още пътя до Белград, двайсетина километра, Търново –Русе, много работа, така че от утре оставям на щабовете по места, където има балотажи, да си работят, така като не съм им се месил досега, до края”, коментира Борисов.

Според премиера БСП искат субсидии, а като дойдат избори, нямат кандидати. „БСП губят два пъти от ГЕРБ в София, за какъв кмет, за какви 5 лв. говорят те, какъв кмет ще има без общински съветници? Представяте ли си кмет с половината от градската десница, другата половината от нас? Те си играят с демокрацията.

Дори Чърчил е казал – нищо по-добре от политическите партии няма, не е доказано в света, всеки който да почне да говори от името на народа и гражданите, рано или късно  стига до диктатура, във всяка една държава е било така”, посочи лидерът на ГЕРБ.

Снимка: Ладислав Цветков

Борисов заяви още това е била най-евтината кампания на ГЕРБ. Той добави, че опонентите им грубо са нарушавали правилата в изборния ден.

Премиерът каза, че Цветан Цветанов му липсва:

„Винаги съм казвал – и без мен, и без него, петелът ще съмне. Справихме се добре, поздравявам всички които работиха, тази кампания беше доста мъдра, зряла от всички политически партии, с едно две изключения, направиха добри кампании всички”, допълни премиерът.

На въпроса дали ще се чисти ГЕРБ от Цветанови хора, Борисов каза:

"Тук няма Цветанови хора, каквото имаше, то си замина, и на него съм му пожелал успех, показаха структурите и изпълнителната комисия, че могат да работят и то в много по-тежки условия. Това ни е най-евтината кампания, вие видяхте, че ние нито правихме откриване, нито зала „Армеец”, нито на закриване ходихме. Кога е било това.

Пожелавам на тези политически партии, които се наричат опоненти, да си издигат кандидати, а не да тичат и да търсят след това да припознаят някой за кандидат". 

"Считам, че десните хора по принцип са демократи, мислещи, знаещи, можещи, разсъждаващи, ако те считат, че тези кукувици са промяна, костинбродска промяна, ако БСП с половината от гласовете на ГЕРБ е промяна в София, да я подкрепят и да им е честито. Аз съм демократ по душа, вярвам на инстинкта на хората. (...)

Благодаря и на Господ, че ме подкрепи за кой ли път срещу тези лоши хора, защото точно тези – най-корумпираните, най-крадливите, те говорят, че щели да бъдат промяна, толкова са забавни".