От кашлица и липса на обоняние до глобално преподреждане на световната политическа карта – не може да се отрече на COVID-19, че е способен да ни причини доста неща. Всъщност, през последната една година в глобален мащаб ни се случиха неща, които преди бяхме виждали само в холивудските продукции от апокалиптичния жанр.

Като всичко друго в България, и „нашият“ коронавирус се оказа един малко по-специфичен случай (което е по-възпитаният начин да се каже, че даже епидемиите по нашите ширини не са съвсем като със света).

Темата за COVID-19 „кацна“ у нас под формата на извънреден брифинг по късна доба през уикенда – със строги, но справедливи лица от екрана. Към онзи момент не знаехме, че тепърва ще ги гледаме толкова често, че да стигнем до етапа да приемаме ген. Мутафчийски, проф. Кантарджиев и доц. Кунчев почти като герои от някакъв сериал, който се излъчва едновременно по всички телевизии.

От телевизора се „затваряха“ и „отваряха“ бизнеси, градове, магазини, училища, стадиони. Обикновено с изключително добре обосновани аргументи за едното действие, последвано 3 дни по-късно от движение в обратната посока със също толкова желязно обяснение. Разбира се, никой не заподозря политически вмешателства в иначе експертната работа на Националния оперативен щаб. Още по-малко, пък – толериране само на тези браншове, които са успели да надвикат останалите.

Междувременно по магазините се нагледахме на батални сцени за тоалетна хартия, маски и спирт. Българинът не изневери на своята природна предприемчивост, в резултат на което се развихри зловеща спекула, а запазването на тривиални стоки „под тезгяха“ чрез бартери и връзки ни върна директно в прекрасните и слънчеви дни на Лукановата зима. След успешния пазар пък ни чакаше изолация вкъщи, за мнозина - в комплект с купищата неизживени до преди това особености на работата от дома.

Цялата тази несигурност се оказа плодородна почва за фейк теории за това как никой не умира от COVID-19, как е изкуствено създаден или направо няма такъв вирус. Тепърва ще има изследвания за това какъв е бил ефектът от конспирациите върху заболеваемостта, но преживяхме два черни пика с препълнени болници и голям брой жертви.

Няма как да знаем какъв е бил процентът на хората със смазани бели дробове и тотално излязла от контрол имунна система, които са влизали на носилка в болница твърдо убедени, че „това е само някакъв грип“.

Междувременно, надеждата за ваксина се превърна в реални доставки. В уникалния български случай – реални доставки чрез бусове за колбаси. Това, в съчетание със забавилата се с месеци информационна кампания за различните препарати и традиционната ни мнителност по здравните теми, доведе до унизително ниски нива на имунизирани у нас.

После хиляди тръгнаха в галоп към „зелените коридори“, изненадващо отворени за всички… но тогава свършиха ваксините. После пак тръгна по български – нерви по опашки, обещания и бавен рестарт за след седмици. Т.нар „български модел за управление на кризата“ със сигурност всъщност е нещо сложно и вероятно работещо, но има ли кой да го обясни и да обори конспиративните теории, които застрашават живота и здравето на хората?

На „управляващи“ кризата и на тяхна „опозиция“ се разделиха и експертите – инфекционисти, пулмолози, математици и т.н. Не беше твърде изненадващо, че точно тези хора, призвани да говорят за епидемията само с проверени факти, изведнъж се оказаха в партийните листи за предстоящия парламентарен вот.

Година след идването на коронавируса у нас, броят на заболелите расте, кръчмите работят, други бизнеси съществуват като зомбита само от държавната подкрепа, децата се въртят в училище по график, 70% ваксинирани ще имаме сигурно след десетилетия, а желаещите да се забавляват в цялата тази ситуация до преди няколко дни имаха избор – полунелегално в кръчма или директно в Занзибар. Сега последното отпадна - вероятно временно.

Вирус, който ни взе здравето, който ни взе акъла, който ни взе акъла и който зае мястото на всички други теми в политическия дебат - можем да "четем" ефектите от него и през интернет фолклора. Забавните колажи и картинки отразяват начина, по който потребителите приемат всеки епизод от сериала, в който вече година живеем. 

Тук споделяме някои от най-силните онлайн шаржове по темата „коронавирус“ от последните 12 месеца.

Един много експресивен професор

Изборът на лично предпазно средство често е решаващ

Едно от малкото хубави неща на работата от вкъщи е възможността да бъдем такива, каквито сме

При някои пандемията не се оказа фактор за резултатите на работа

Карането на високотехнологичен лекарствен продукт с бус за колбаси вероятно е спестило доста пари на здравните ни власти, но пиар ефектът не беше очакваният...

И, все пак, по-добре доставка заедно с кренвиршите, отколкото никаква доставка...

Логистиката на ваксините също се оказа предизвикателство у нас

Колонизирахме и тази далечна земя...

Можем само да си пожелаем нещо подобно през тази година... очакванията бяха още за миналата пролет

Вижте още в галерията: