Към момента сме получили съгласие от 50 държави за разкриване на секции, като на предишните парламентарни избори сме имали в 61 страни. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева по повод на гласуването в чужбина на 4 април.

По думите ѝ това е доста добър процент предвид усложнената ситуация с пандемията.

Според нея основната трудност за организацията на изборите зад граница остава коронавирусът, защото има изисквания за задължителни PCR тестове в редица държави, а от там и до трудности по доставка на бюлетините.

„Още от януари месец сме изпратили екипи, които да проиграят маршрута. Минали са микробуси с нашите куриери и не сме констатирали трудности при преминаването и доставянето на бюлетините“, каза Захариева, цитирана от БГНЕС.

Тя подчерта, че датата 4 април, когато католическите държави празнуват Великден, ще затрудни процеса заради поредицата от почивни дни. Външният министър увери, че в бюджета вече са предвидени средства за лични предпазни средства в секционните комисии, както и за тестове на членовете им.

Захариева коментира и темата с осъдения политически опонент на Кремъл Алексей Навални и бе категорична, че позицията на Запада не е намеса във вътрешните работи на Руската Федерация. „Никоя държава няма право да се бърка във вътрешните работи на друга. Когато става въпрос за съмнение за използване на съдебната система за политически цели, няма как да не сме притеснени“, каза Захариева.

„Всеки има право на честен процес и на защита на гражданските и човешките му права. Всеки има право на мирен протест. Самата Руска федерация е ратифицирала поредица от конвенции, включително е член на Съвета на Европа. Има и решение на Европейския съд по правата на човека по този казус“, допълни още първият ни дипломат.

По повод думите на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, която определи като опит за натиск присъствието на западни дипломати, включително и български, на процеса срещу Навални, първият ни допломат коментира:

„Това не е вярно. Присъствието на всеки дипломат, във всяка съдебна зала, става с разрешението на съда. Присъствието на тези дипломати е взето като решение на среща между посланиците на ЕС и става с разрешение на съда. Той е разрешил те да присъствал. Нито са вземали думата, нито са изказвали мнение по въпроса. Просто са били слушатели в един публичен процес. Това присъствие е знак, че светът е разтревожен от случващото се там“.