Българите под карантина в чужбина вероятно няма да могат да гласуват на предстоящите парламентарни избори. От министерството на външните работи са помолили, участието във вота да се разглежда като неотложен случай, заяви в предаването "Тази сутрин" на bTV министър Екатерина Захариева. Тя определи датата на изборите като "недоглеждане или грешка".

Датата на вота и рестрикциите заради пандемията в целия свят допълнително усложняват изборния процес, подчерта Захариева. 

Във Великобритания ще има общо 35 секции, защото Обединеното кралство вече е извън Евросъюза. На среща с представители на българската общност, ангажирани с провеждането на вота, посланикът ни Марин Райков съобщи, че е отправил искане към британското правителство за разрешение за провеждане на изборите на 4 април. До този момент разрешение все още няма. 

Сериозни опасения поражда и пълният локдаун, който забранява събиране на хора на закрито и срещите на открити пространства. 

Въпреки липсата на разрешение, предварителната подготовка по осигуряване на изборния процес за сънародниците ни на Острова тече.