Остри международните реакции последваха, след като Алексей Навални беше осъден на близо три години затвор от московски съд.

Европейският съюз, Съединените щати и Великобритания разкритикуваха присъдата и призоваха опозиционерът да бъде незабавно освободен. Премиерът Бойко Борисов също осъди действията на Москва.

Снимка: btvnovinite.bg
„Осъждането на Навални е неприемливо. Той трябва да бъде освободен максимално бързо. Съдебните процеси не трябва да бъдат политизирани", заяви Борисов във "Фейсбук".

В отговор говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обвини западните страни, че се месят във вътрешните работи на Русия и ги посъветва да се фокусират върху собствените си проблеми.

Междувременно близо 1400 души са арестувани при демонстрации в подкрепа на руският опозиционер Алексей Навални.

Повечето от задържаните са в Москва, където обявяването на присъдата беше последвано от масови демонстрации. Съобщава се, че демонстранти са били удряни с палки от полицаите.

"Вчера имаше призиви за неразрешена акция, както и желаещи да я организират. На това полицията реагира решително. Реакцията й беше резултат от заплахата, която би могла да възникне при такава акция", каза говорителят на руския президент - Дмитрий Песков. 

По-рано съдът наложи ефективна присъда на Навални, след като постанови, че той е нарушил изискванията на условната си присъда по предишно дело за злоупотреба. Опозиционерът твърди, че процесът срещу него е изфабрикуван.

"Ще обжалваме. Ще уведомим Комитета на министрите към Съвета на Европа, който се занимава и наблюдава изпълнението на присъдите на Европейския съд по човешките права, за това, че решението на Европейския съд не е било изпълнено от Руската федерация", заяви адвокатът на опозиционера Олга Михайлова.