Десетки хора се събраха пред Министерски съвет, за да изразят недоволството си срещу строежа на Националната детска болница върху старото скеле на т.нар. Педиатрия в двора на Александровска болница.

Стартът на този стоеж беше даден в края на април месец с подписан договор от страна на здравния министър, след което последва и подписка от страна на хиляди родители, експерти, лекари, архитекти.

Над 18 000 подписа бяха внесени в МС с искане проектът да бъде спрян. В отговор на това обаче властта обяви строежа със статут от национално значение. 

 „Това е недоразумение, защото философията и концепцията на съвременното детско здравеопазване няма как да бъдат поместени в този строеж. Съвсем други са съвременните изисквания за технология, за среда. Най-малкото констуктивните височини в една нова болница, примерно европейска, са над 4,50. Тук са 3 – 3,60. Липсва ни метър конструкция, за да можем да сложим вътре най-съвременната апаратура”, заяви арх. Петкана Бакалова от инициатива „За истинска детска болница”.

Тя допълни, че ответна реакция на техните сигнали не е имало:

„Ние сигнализирахме първо Комисията за защита на конкуренцията, после Върховният административен съд, защото пороците са много. Те са свързани не само със строежа, а със самата поръчка. Това е поръчка на инженери, което означава, че строителят решава какво ще проектира, какво ще построи и сам осъществява контрол върху строителството си.

Това е ненормално. Ние всъщност нямаме независимост нито на проектирането, нито на контрола. Като начало стартирахме срещу самата процедура, постепенно, навлизайки в задачата, разкрихме всъщност още много пороци. Това, че ние нямаме конструктивна диагноза буквално на този строеж. Нямаме диагноза на конструкцията.

Имаме една експертиза, която по мнението на водещи професори, преподаватели в университетите е некачествена. Ние не знаем всъщност дали този строеж може да бъде осигурен и на каква цена може да бъде реконструиран. Към самото задание няма поставени никакви изисквания към строителя и към проектантите. Само давам пример – вътре се предполага, че ще работят около 1200 човека, ще има 400 легла и посетители. Между 1200 и 1500 човека в случай на пожар или земетресение, те би трябвало да се евакуират през един асансьор". 

Мария Брестничка, също част от инициативата, заяви, че този скелет, дори да бъде обявен от международно значение, това няма да промени законите на физиката, няма да промени изискванията на съвременното детско здравеопазване и той ще остане един компромис.

„България е поела ангажимент да осигури най-високия достижим стандарт за детско здравеопазване. Това означава, че днес ние имаме достъп до съвършено различни стандарти, съвършено различни сгради, по съвършено различен начин да обучаваме в подкрепа на педиатрите, които работят в тези сгради, изобщо не говоря за изискванията за безопасност, за които архитект Бакалова говори, които също са доста под въпрос. Тези 100 милиона са пари от държавния бюджет, това са пари на гражданите, които трябва да бъдат изразходвани умно, така че ние да имаме съвременна, модерна детска болница, която се грижи за здравето на децата”.


Тя допълни, че протестите продължават, защото децата на България заслужават най-доброто и не са компромис.