В социалните мрежи набира скорост петиция срещу договора, подписан от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за довършването на Националната детска болница.
Вчера стана ясно, че ресорният министър е подписал договора за изграждането и.

Общата стойност на договора е за близо 94 млн. лв., а изпълнителят разполага с едногодишен срок да изготви и представи проект на детското лечебно заведение. Новината доведе до искане на оставката на здравния министър и незабавна отмяна на договора. Според недоволните, Кирил Ананиев е злоупотребява с извънредното положение в страната.

„За мен това е срам. Това е морална остаряла сграда, не се знае доколко ще е ефективна, няма връзка към водопровод, не е в парк, както се изисква, не е мислена за това“, коментира Манол Пейков.  

Педиатричната общност настоява за изграждането на детска болница от осем години. Те също имат много въпроси около бъдещите планове, тъй като това предполага и цялостно преструктуриране на детското здравеопазване. 

„Предвидените 94 млн. лв. с ДДС се отнасят за строителната част, но къде е оборудването, а типа на оборудването има отношение към изграждането на самата болница“, посочи председателят на Българската педиатрична асоциация Владимир Пилософ.

Под петицията до момента са се подписали над 5 500 души.