Лекари, архитекти и родители излязоха на протест срещу начина, по който ще бъде изградена бъдещата национална педиатрична болница. През седмицата те се събраха пред Министерството на здравеопазването.

Недоволството им се дължи на факта, че за нова болница ще се използва строеж, започнат преди 40 години. Освен това според тях в сградата отново ще липсват основни медицински звена, което няма да разреши проблема с лутането между различни болници.  

Липса на контакт между родителя и болното дете, липса на помещения за игра и учене – всичко това трябва да се промени според хорта, които искат детска болница не от миналото.

И лекарите смятат, че новата болница няма да отговори на нуждите им.

„Няма лъчетерапия, токсикология, гинекология, ортопедия и травматология, лабораторният блок не е разработен. Клиниките са разпръснати и пациентите се прехвърлят, прехвърля се и отговорността за тях“, коментира през седмицата д-р Бояна Петкова.

В предаването „Тази неделя“ д-р Петкова коментира, че скелето, предназначено за нова детска болница, е построено преди 42 години, а оттогава нещата много са се променили. Няма анализ на нуждите нито в момента, нито в перспектива, допълни тя.

„Не е нужно в момента да правим болница от преди години. Има много въпроси без отговор и криза на доверието“, каза Мария Брестничка, психолог  от Националната мрежа за децата.

Вижте повече във видеото!