Определената от Министерски съвет сграда за Национална детска педиатрична болница не е подходяща. Това обявиха в „Лице в лице“ журналистът Надежда Цекулова и архитектът Петкана Бакалова. Двете майка стартират кампанията „За истинска детска болница“.

„Стресът при децата от медицинските интервенции е изключително голям, в последните години сградите на здравните заведения са насочени към доближаване до домашната среда. В болницата в Ливърпул 75% от стаите са единични – за родител и дете, като има кът за лечение и игра“, коментира Бакалова.

Надежда Цекулова обясни, че сегашната сграда не е функционална. По думите ѝ тя няма да бъде адаптирана към съвременните изисквания на медицината, а ще бъде укрепена и интериорът ще остане така, както е бил проектиран преди 40 г.

„За мен е неприемливо като родител да изпратя някое от децата си на лечение и да остана отвън. Българските родители е крайно време да вземат в ръце съдбата на своите деца“, допълни журналистът.

Те обясниха, че са създали сайт – www.detska-bolnitsa.org, където са публикували отворено писмо, с което апелират към Министерство на здравеопазването да се съобрази с искането им за диалог по темата. Каузата вече е подкрепена от над 60 организации и 9 000 граждани.