Петиция с над 17 000 подписа за оставката на здравния министър Кирил Ананиев внесоха в Министерския съвет. Недоволството е заради строежа на Националната педиатрична болница.

В подписката, инициирана от лекари и архитекти, се иска разтрогването на подписания договор за изграждането на детска болница. 

Според него за превръщането на грубия строеж от времето на социализма в лечебно заведение ще се използват над 93 милиона лева. Вносителите на онлайн подписката смятат, че това може да стане по-евтино в изцяло нова сграда.

Снимка: btvnovinite.bg

„Проблемът на сега съществуващия договор е, че всъщност той би могъл да струва много повече, тоест болницата в старата сграда отколкото вложените близо 100 млн. лева“, отбелязва Мария Брестничка, от Националната мрежа за децата. 

При подписването на договора от Министерство на здравеопазването обявиха, че проектът ще бъде максимално прозрачен и публичен. Ще бъде сформирана работна комисия с различни специалисти.

Снимка: btvnovinite.bg

„Поискахме информация от немски консорциум, който се занимава точно с укрепване, саниране на бетон. Те отговориха, че около година и половина очакват само дейностите свързани със саниране да продължат. Това е проява на арогантност от страна на властта към гражданите - в момент, в който обществото е под домашен арест, да се подпише този договор“ , заяви арх. Петкана Бакалова, инициатива "За истинска детска болница".

В отговор от Здравното министерство посочиха:

  • Процедурата за определяне на изпълнител на обществената поръчка приключи през месец януари 2020 г., т.е. далеч преди първия случай на пациент с COVID-19
  • В договора не са предвидени възможности за увеличаване на неговата цена и цените за всяка една дейност са крайни...

Снимка: bTV

От министерството обясниха за bTV, че дори и да възникнат непредвидени разходи - общата цена по договора няма да надскочи предвидените 93 милиона. Изборът на изпълнител е приключил преди епидемията, а оставка не се обсъжда. Фирмата-строител отговориха на екипа ни, че изследването на сградата предстои.