С безрезервна любов към българския народ, гордост от постиженията на младите и усмивка на уста бившият водач на Българския бизнес блок Жорж Ганчев оглави листи в Пловдив и Варна като част от Национално патриотично обединение (НПО).

В очаквано експресивен разговор той обясни в студиото на „Тази сутрин”, че дребнотемието и омразата не го касаят и призова към всеобщо събуждане. Ганчев посочи като основни проблеми на държавата загубата на „генетичната банка” под формата на напускащи страната млади хора, малкия брой деца, които се раждат, липсата на производство и на армия.

„Не може да не произвеждаме, да се караме с Русия, като можем да я покрием със свое производство. Не може гърците да потъват, а ние да се хильотиме. Трябва да има един балкански парламент, политика на взаимопомощ. Никога Европейският съюз няма да го еня за нас. Ние в момента сме му санитарният възел да не влизат нежелани емигранти”, каза завръщащият се в политиката бизнесмен.

Като личност, често приемана с насмешка, Жорж Ганчев заяви, че човек като него – „продуцент, режисьор, сценарист в Холивуд”, осмян в една „петокласна държавица”, не е сериозно. Той отказа да говори за българската съдебна система, която му била „твърде гнусна” за коментар, но все пак я окачестви като „архаична, обидна и напълно неработеща”.

Въпреки опита му да „застане над нещата”, той не си спести квалификации по адрес на актуални политици. Волен Сидеров бе наречен „Болен Лидеров” и описан като „нек’ъв фашизоид от Ямбол, който иска да бъде водач на дясното”, а бившият премиер Бойко Борисов – „Мавъра от Драгалевци” и сравнен с Мусолини. Конференцията на ГЕРБ преди изборите миналата неделя той нарече „Гьобелсова демонстрация”, на която присъствали „третокласни дипломати от Брюксел”.

„Моят живот е бил прекрасен, аз съм щастливото овчарче – имам всичко под слънцето(...) Никога не съм бил във висините, винаги съм служил на отечеството”, призна Жорж Ганчев и с усмивка си спомни времето на 37-то Народно събрание, когато „разряза червено-синята мъгла”.

Днес той обеща най-скромната предизборна кампания и обяви, че може да бъде полезен, а народът, „с който се гордее”, ще прецени дали може да го използва като гласува или не за него.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС