БСП ще предложи бившия министър вътрешните работи Михаил Миков за председател на Народното събрание. За негов заместник се спряга Мая Манолова, научи bTV.  Малко по-късно в понеделник от ДПС заявиха официално, че ще покрепят кандидатурата на Миков.

"Една от най-важните задачи днес е да се промени коренно работата на това Народно събрание и то да се превърне в истински център на властта, където се води дискусия за политиката. Ще работим за възстановяване на доверието към парламента”. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев преди заседанието на Националния съвет на партията.

Станишев изтъкна, че няма как БСП да подкрепи кандидатура на ГЕРБ за председател на НС. „ГЕРБ унижи Народното събрание и превърна Парламента на България в гумен печат, в институция, която изпълнява волята на Министерски съвет”, каза лидерът на БСП.

Станишев е категоричен, че няма логика точно ГЕРБ, „които смачкаха Парламента и 4 години разграждаха държавността и доверието в институциите”, да бъдат оставени да продължат тази практика.

„Ситуацията в страната е толкова изострена и кризисна, че трябва да се заемем с реалните проблеми незабавно. Няма време за отлагане на нещата. Хората имат нужда от легитимен парламент и парламент, който работи по острите проблеми и техните решения. Ситуацията е извънредна икономически”, посочи Станишев.

„Кампанията беше проведена в изключително трудна среда. Цялата държавна мощ работеше за една политическа партия – ГЕРБ. Всеки участник в изборите го е видял и почувствал”, заяви лидерът на левицата.

Номинираният за министър-председател Пламен Орешарски представи на пленума на БСП част от програмните си намерения.

„На първо място са най-неотложните мерки, които трябва да бъдат предприети в следващите няколко месеца, до края на тази година. Това е период, в който бихме могли да бюджетираме някои от мерките, изискващи финансови ресурси, и средносрочен период в рамките на целия управленски мандат. Общото в мерките е стремежът ни да приложим нов модел на взаимодействие на държавата и бизнеса и държавата и гражданите”, посочи Орешарски. „Първият приоритет е укрепване на държавността”, каза още той.

„Стоим пред заплахата за огромни неусвоени фондове. Имаме прекалено кратки срокове да актуализираме споразумението за партньорство с ЕС за следващите 7 години”, заяви Пламен Орешарски.

По думите му е много важна подкрепата на аграрния сектор. „Гледаме на него като един от източниците на растеж и на смекчаване на огромните проблеми с безработицата. Тя действително расте застрашително и е 13,8%. Ще трябват допълнителни мерки за справяне на безработицата”, посочи той.

Други приоритети са насърчаване на конкурентноспособността и публичните финанси. БСП ще настоява за забрана офшорките да търгуват с държавни фирми, въвеждане на закон за личния фалит, запазване на валутния борд до влизане в еврозоната. Левицата обещава и минимална ставка за почасов труд, намаляване на цените на лекарствата и помощите за първолаците да станат 310 лева.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • Лютви Местан бе глобен с 2000 лева за агитация на турски език