Днешните български политици са първите, които пишат политическите си некролози в будно състояние. Това коментира политологът и блогър Владимир Шопов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Да отричат реалността е единственият начин тези хора да живеят с абсурдите, които сътвориха,” допълни писателят Васил Георгиев по повод опитите на политиците да неглижират броя на протестиращите и спонтанната им организация.

Сценаристът Милена Фучеджиева прогнозира, че протестите „просто няма да спрат”, защото БСП, ДПС и „Атака” няма да се откажат лесно от властта.

Тя определи вчерашното поведение на Волен Сидеров в началото на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност като „шоу от най-нисък характер”. „Появява се един, който започва да говори ужасни неща, и ако не искат да се сбият, трябва някой да напусне,” описа ситуацията тя.

Според Фучеджиева президентът трябвало да прекрати заседанието и заради липсата на всякаква реакция от останалите политически лидери, но не е имал юридически лост за това. Въпреки това според нея държавният глава се е държал достойно.

Владимир Шопов нарече проявите от последната седмица „не е точно протест, а форма на гражданско присъствие”.

В коментар на вчерашното изказване на депутата от БСП Христо Монов, който нарече протестиращите „интернет лумпени”, политологът изтъкна, че такова поведение е характерно за хора от XIX век, защото „интернет е основата на съвременната икономика”.

„С години ни обясняваха, че гражданско действие в България не е възможно. Сега отсрещната страна продължава да се прави, че протестиращите ги няма, защото не ги вижда,” допълни Шопов.

„Трябва да си дадем сметка, че хората на улицата създават култура на резистентност, която да започне не просто да сваля правителствата, а да принуждава политиците да прилагат политическата власт по друг начин. Този протест не носи политологическа, а социологическа новина. Той има за цел да създаде общ колективен субект от хората по площадите,” продължи политологът.

Според мнението на Васил Георгиев „спешните социални мерки” на кабинета „Орешарски” са вероятно икономически необосновани. Той ги определи като краен популизъм, последно убежище на отиващите си политици.

Писателят е категоричен, че ако от протестите не провокират създаването на някаква политическа платформа, в крайна сметка те ще са безсмислени.

Милена Фучеджиев прогнозира, че на следващите избори в парламента ще влязат много повече малки партии, към които ще се прелее протестния вот. „ГЕРБ със сигурност ще има солидно представителство в нов парламент, но категорично няма да се върне на власт,” допълни тя.

Сценаристката посочи, че сред организаторите на протестите има много умни и будни хора, които тя призова „да се престрашат да влязат в политиката”.

Тя припомни, че гражданското недоволство в България е изригнало две години след движениетo „Окупирай” в САЩ. „Протестите отвъд океана не постигнаха някакви огромни успехи, но в България не работим с политици като Обама. Между Сидеров и Обама има огромна пропаст,” посочи Фучеджиева.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите