Хиляди демонстранти се събирaха в центъра на София, за да отбележат една година от началото на антиправителствените протести ДАНСwithme, които започнаха с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Днешната юбилейна демонстрация е под наслов „Време е да довършим започнатото“. На протеста дойдоха представители на „Ранобудните студенти“, „Реформаторския блок“ и БЗНС.

Хората скандираха „Оставка на сегашното правителство” пред Министерския съвет. Протестиращите развяваха знамена и лозунги, като на един от които пишеше: „ДАНС no more”.

Малко след 19 ч протестното шествие стигна сградата на Народното събрание. Виковете "оставка" се засилиха чувствително, a присъстващите бяха няколко хиляди.

Бомбички, домати и яйца полетяха към сградата на парламента. Полицейското присъствие в района бе засилено, полицаи имаше пред и зад металните заграждения около Народното събрание. Някои от протестиращите направиха опит да прескочат. Движението по бул. „Цар Освободител” в посока Орлов мост беше блокирано.

От името на „Протестна мрежа” беше прочетена декларация. „Настояваме за незабавни избори заедно с референдум за изборна реформа. Ако решат да има задължително гласуване, то трябва да е съпроводено с електронен вот, за да имат всички избиратели достъп до гласуване. Вие фалирахте. Идете си и освободете България от себе си. Натискът, който се случва от една година, трябва да продължи, независимо че оставката ще се случи най-вероятно много скоро”, се посочва в декларация. Според протестиращите, дори и оставката да стане факт, протестите трябва да продължат, за да разконспирират злоупотребите в страната”, се посочва в декларацията.

„Протестна мрежа” е за задължителна преференция.
Протестиращите почетоха паметта на Александър Стамболийски с едноминутно мълчание. На днешната дата се навършват 91 години от убийството му. След това те изпяха националния химн.

По-рано през деня от Протестна мрежа отправиха три нови искания, но към следващия парламент - създаване на парламентарна комисия "Кой" за разследване на задкулисията в политиката; разкриването на пълната информация по Южен поток и провеждането на операция "Чисти ръце" за членовете на всички партии, които имат искат да влязат в следващото Народно събрание.

Около 30 пловдивчани се събраха на площада пред общината, за да отбележат една година от протестите с настояване за оставката на правителството на Пламен Орешарски. Демонстрантите от Пловдив се разбраха във вторник след Консултативния съвет за национална сигурност при президента отново да се съберат на същото място и в същия час и това да продължи всяка седмица до окончателното падане на кабинета. Във Варна също имаше протест. На него дойдоха около 50 души. Около 20 души се събраха на демонстрация срещу правителството на Пламен Орешарски в центъра на Бургас до сградата на общината.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите
  • Проф. Иван Илчев: Редовно споря с политици, но не винаги има чуваемост