Огражденията около парламента са били в нарушение на заповедта, с която се забраняват даренията в МВР, заяви във вторник служебният вътрешен министър Йордан Бакалов.

Металните прегради стояха около Народното събрание от 13 ноември 2013 г. до 4 август тази година. Премахването им стана часове, след като зам.-председателят на парламента Мая Манолова удари последния звънец на 42-то Народно събрание.

На пресконференция в МВР Йордан Бакалов съобщи, че част от преградните парапети са били дарени на СДВР от две фирми. По думите му обаче това е нарушение на заповедта на вътрешния министър от юли 2013 г., с която се забраняват даренията в МВР.

"ВИП Секюрити" е предоставила безвъзмездно 69 преградни парапета на СДВР, както и фирма "Балкан стийл инженеринг" е предоставила отново безвъзмездно 5 броя защитни пана на СДВР", посочи Бакалов.

Бакалов каза още, че в момента текат проверки по случая. Той посочи, че друга институция решава кое е законно и кое не, но според него даренията са нередни и министерството не е имало право да ги използва.

По-късно през деня от "ВИП Секюрити" заявиха, че огражденията са предоставени за безвъзмездно ползване, което е напълно различна по закон формулировка.

"Те не са дарени. Нито са дарение за МВР. Съоръженията са поискани и предоставени за безвъзмездно ползване за срок от една седмица. След изтичането на този срок компанията многократно е правила опити и постъпки да получи огражденията си обратно, но те й бяха върнати едва при окончателното вдигане на охраната около сградата на Народното събрание. Както при предаването на огражденията от страна на компанията на МВР, така и при връщането им обратно, са изготвени съответните двустранни приемо-предавателни протоколи. Ако има извършени административни нарушения от страна на служители или ръководството на МВР, това е извън компетенциите, отговорността и ангажиментите на компанията", добавят от "ВИП Секюрити".

Пред bTV бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев коментира, че няма защо да се притеснява, както и че, „ако някой вижда проблем с оградите, да сезира сезира компетентните органи”.

Няма проблем с полицейските заплати

Министърът заяви още, че няма да има проблеми със заплатите на полицаите. Той добави, че това му е било гарантирано след разговор с министъра на финансите.

В бюджета на МВР обаче липсват 115 милиона лева за нощните дежурства и извънредния труд на униформените. Това са част от изводите на финансовия одит, назначен от служебнто правителство.

Протестърите не са разработвани от МВР

Бакалов опроверга и информациите, че МВР е следило участниците в протестите. По думите му обобщената информация показва, че не са провеждани оперативно-издирвателни мероприятия и не са водени дела на оперативен отчет и не са прилагани СРС-та срещу граждани, участници в протестите.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите
  • Проф. Иван Илчев: Редовно споря с политици, но не винаги има чуваемост