Здравните власти съветват да обмисляме добре пътуванията си, ако сме с малко дете. Причината - рекордният брой на болни от морбили деца в Европа.

Снимка: btvnovinite.bg

Броят на заболелите през последните години се увеличава - през 2016 г. те са малко над 5 000, през 2017 г. са близо 24 000, а за първите 6 месеца на тази година – 41 000.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-засегнати са 7 страни – Франция, Грузия, Гърция, Италия, Русия, Сърбия, Украйна. Във всички тях има смъртни случаи, а болните надхвърлят 1000 във всяка от страните.

Най-тежка е ситуацията в Украйна - за първата половина на тази година болните са 23 000, което е половината от всички в Европа. Най-много смъртни случаи има в Сърбия - 14 от общо 37 за континента. Причините са различни - от лоши здравни системи, през проблеми с доставките на ваксини до засилващите се антиваксинални движения, казват експерти.

Първата ваксина срещу морбили у нас се поставя на 13 месеца, затова медиците съветват бебетата под една година да не напускат страната.

„Когато не ваксинираме детето си, не само подлагаме на риск най-скъпото ни, подлагаме на риск и други деца, и възрастни - неимунизирани", каза д-р Георги Миндов, общопрактикуващ лекар

"Изводът е един - натрупаш ли неимунен контингент, рано или късно внасяш вируса и предизвикваш епидемия. Факта, че в Европа за половин година умират над 40 деца от заболяване, което може да бъде предотвратено с ваксина, е срамен", коментира д-р Ангел Кунчев, гл. държавен здравен инспектор

България засега стои добре на картата на Европа - на 90% от децата са с поставена ваксина при препоръки на Световната здравна организация (СЗО) за 95%. Има 8 случая на морбили тази година, без да се стигне до разрастване на заразата.
Снимка: btvnovinite.bg

Заради бума на заразата, здравните власти у нас са поискали на сезонните работници от Украйна, която е най-рискова, да се иска документ за направена имунизация. СЗО призовава за отговорност на всички нива.