В малките кухни на Умбрия ароматът на брашно и яйца събужда спомени за детството. Там Франка и Вероника – майсторки на домашната паста, показват, че щастието се замесва с любов и точилка.
„Правя паста от малка – научи ме баба ми. Важното е движението и търпението. Дървената дъска дава енергия на тестото“, разказва Франка, докато разточва тънка кора за своите талиятеле.
Рецептата е проста – 500 грама брашно и 5 яйца. Но тайната е в начина, по който тестото „диша“, докато почива, и в вниманието, с което се изтънява. Идеалната паста трябва да е 7 милиметра широка и да ври само минута и половина – достатъчно, за да запази вкуса на житото и формата си.
Според легендата, талиятелите са създадени в чест на Лукреция Борджа, прочута с дългите си руси коси. Готвач в Болоня решил да пресъздаде кичурите ѝ в тесто, което сервирал на нейния сватбен банкет. Оттогава тази паста се превръща в символ на женственост, топлина и домашна любов.
В Чита ди Кастело традицията не спира в кухнята. Всяка година местните организират възстановка на жътвата и меленето на житото, след което приготвят класическите талиятели с гъши сос – комбинация, която съчетава простота и изящество.
„Най-доброто брашно е смес от старо жито, смляно с каменна мелница, и брашно тип 00. Най-рафинираното брашно е най-вредно, затова трябва да знаем какво ядем“, споделят местните майстори.
Докато ловците търсят трюфели в гората, а ароматът на прясна паста изпълва въздуха, Италия напомня, че храната е култура, семейство и любов.
Там, в тишината на старите кухни, се ражда не просто ястие, а спомен – вкусът на детството, на дома и на времето, което не бърза.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK

