Днес изтича срокът, в които фирмите трябва да подадат годишните си финансови отчети в Търговския регистър. Тази година това става без опашки, но хората на бизнеса отново недоволстват заради административната тежест на този процес.

Ирина Керемедчиева е собственик на малка фирма за организиране на събития. Всяка година тя подава една и съща финансова информация на държавата, но на три различни места.

„Колкото и лошо да звучи и така леко глезено, първо безсмислеността на цялата работа много дразни и счетоводителите, и самите управители на фирмите, мене лично това ме дразни”, обясни Керемедчиева.

Годишните финансови отчети се подават в статистиката и НАП най-общо за нуждите на хазната, а в Търговския регистър - по силата на Европейска директива, с цел информацията за всяка фирма с оборот над петдесет хиляди лева да е публично достъпна. Ирина и всеки друг трябва да плати петдесет лева такса за това, че дава информация на държавата. „Поносими са, но ако човек всеки ден трябва да дава по петдесет лева на държавата, ако има такъв бизнес, който изисква допълнително други такси, значи проблемът е, че държавната администрация работи като приходна агенция”, посочи тя.

Държавата събира такса за получаването на информация, която тя в по-голямата си част вече притежава, защото годишният финансов отчет на фирмата на Ирина вече веднъж е бил подаден в статистиката и втори път в НАП. За да се избегне това ходене на три различни места, за да се подава една и съща информация, трябва да се промени Закона за счетоводството, Закона за търговския регистър, Търговския закон, Закона за статистиката и, както сами разбирате, тази работа трябва да я свърши не друг, а парламентът

Едно от първите неща, които правителството на Пламен Орешарски обеща е намаляване на административната тежест върху бизнеса. По думите на Керемедчиева не е въпрос на вяра, въпрос е на тежка необходимост, това просто трябва да се случи.

Ако Ирина подаде годишния си финансов отчет по електронен път таксата е два пъти по-малка. Тази година шейсет и един процента от отчетите са подадени електронно, затова и в Агенцията по вписванията ги няма обичайните опашки, въпреки, че крайният срок е трийсти юни.