Какъв е отзвукът от първото телевизионно интервю на живо на президента Румен Радев, което той даде за зрителите на bTV?

Вчера вечерта в продължение на един час държавният ни глава отговаря на зрителски въпроси, свързани с много актуални теми – състоянието на армията ни, фалита на КТБ, корупцията, проблемите в съдебната ни система, отношенията му с лидера на БСП и премиера, връзките ни с Анкара и Москва.

Нямаше изненада от президента, коментира социологът Андрей Райчев в предаването „Тази събота“ по bTV. Важните акценти бяха два – Русия и корупцията, но са изненадващи по различен начин, добави той. Русия беше камъкът на различието между ГЕРБ и президента, това решително се подчертаваше по време на предизборната кампания. В момента има съвпад и това е загадъчно, коментира гостът.

Вчера Радев каза, че България не трябва да третира не само Русия, но и никоя държава като враг, а трябва да развива отношенията на прагматична основа, от която да извлича полза. Що се отнася до санкциите срещу Москва, държавният глава потвърди мнението си, че те вредят и би подкрепил всеки акт на отмяната им.

„По време на кампанията имаше асиметрия – ГЕРБ наблягаше на това, че Русия е лоша и трябва да се продължат санкциите, а Радев обратното – посочваше, че България не е достатъчно самостятелна в Европа. Това се изравни, има пълно единство – коментира Райчев. – Бойко Борисов и Радев не са в противоречие, защото имаме Доналд Тръмп в САЩ и в Европа имаме нови лоши момчета. Винаги лошите в Европа сме били ние с румънците, а сега са Вишеград. По тази причина България рязко се сближава с Европа. Както виждате Радев една дума не каза за повече самостоятелност, напротив Еманюел Макрон ще идва тук, Ангела Меркел ни прегръща и целува и стават възможни отношенията с Русия. В тази ситуация и Борисов, и Радев получават изравнени геополитически виждания и няма основа за конфликт“.

Политологът Димитър Аврамов посочи, че президентът наистина стои в центъра, старае се да представлява всякакви хора, същевременно говори за правомощия и институции – показва модерна, европейска политическа харизма. „Ужасно лошо впечатление ми направи, беше много дребнаво да говори за „група изпаднали от парламента депутати“. Политиката е процес и конституционният статут на държавния глава не би трябвало да му позволява да изпада в политически дребнотемия и да адресира по този начин парламентарната демокрация, защото тя се върти и има избори след четири години. Струва ми се, че позицията по санкциите, макар и да е такава на много хора в Европа, обвързано с традиционното патерналистично отношение, което е еднопосочно – Русия – България, поставя страната в недобра геополитическа ситуация. Санкциите не са наложени, защото някой не я харесва, а защото тя наруши международното право и ние трябва поне да бягаме от крайните тези. Струва ми се, че президентът можеше да изрази по-добра позиция“, каза той.

Вижте целия разговор във видеото: