Извеждането на ромски деца от училище от собствените им родители, за да ги предпазят от отвличане, е в състояние на психоза и в резултат на фалшива новина.

Как се ражда и за какво служи явлението „фейк нюз” разказва Теодора Енчева. В репортажа са използвани клипове от социалните мрежи, изпратени до bTV.

Попитахме специалистите откъде идва този слух и има ли политически мотиви? Експертът по комуникации Любомир Аламанов обясни, че няма сведения за големи групи норвежци, които чакат с вагони, за изведат български деца. Той добави, че това е една странна симбиоза от десни ултраконсервативни религиозни секти и леви хиперзапалени привърженици на Путин.

Психиатърът Любомир Канов допълни, че липсата на информация е добра среда за слухове и неистини, така че да предизвикат социален ефект.

„Хората са склонни към паника и особено общности, които когнитивно са на нивото на средните векове, когато са възниквали масови налудности, в които са  вярвали хиляди, може би сте чували за „мяукащите монахини”, които изпаднали в епидемия. Взаимно индуцирайки се, започнали всички да мяучат, а в друг манастир запомчнали да се хапят една друга. 

Едно от решенията, според специалистите, е достъпът до информация, но на достъпен език.

За последен път фалшиви новини се появиха около дебата за Конвенцията за защита от домашно насилие, когато на протест излизаха групи от хора, които не са я чели.