Празни класни стаи и закани за протест в квартал „Надежда” в Сливен. Родители изведоха децата си от училище, защото се страхували да не бъдат отнети от социалните.

Напрежение имаше в училища и в Карнобат, Сунгурларе и Асеновград.

Снимка: btvnovinite.bg

След като стотици родители нахлуха и поискаха да приберат децата си, институциите реагираха светкавично и опровергаха слуховете.

От социалното министерство успокоиха всички родители,че дирекциите „Социално подпомагане” и „Закрила на детето” не планират такива действия и призоваха всички семейства да не се поддават на провокации, които целят всяване на страх и паника.

От образователното министерство започват разговори с учители и родители, за да спрат дезинформацията.  

Снимка: btvnovinite.bg

Учебният ден в сливенското VI ОУ „Братя Миладинови”започнал нормално, но след 10 ч. в двора нахлули родители и поискали да отведат децата си.

„Ние се опитахме да ги спрем с охраната, но предпочетохме да не счупят вратите и ги пуснахме да влезнат, да си видят децата, повечето ги взеха”, каза  Митко Митев, директор на VI ОУ.

Притеснен баща сподели пред камерата на bTV, че чул как взимат деца и веднага отишъл да вземе своето. Не пожела обаче да каже откъде знае подобно нещо.

Други родителите признават,че слухове се появили след протест срещу Стратегията за детето, който бил организиран в квартал „Надежда”. 

Напрежение имаше и в Карнобат, Сунгурларе и Асеновград,откъдето в петък тръгва мълвата за отвеждани насила от училище ромски деца.

Снимка: btvnovinite.bg

За броени минути стотици деца от основно училище „Никола Вапцаров” панически напускат класните стаи.

Според просветния министър Красимир Вълчев, става дума за спекулация със страховете на хората. 

„Разпространението на заплахи, създаването на внушения, че децата им ще бъдат отнети и не трябва да ги пускат на училище ,трябва да ги вземат от училище, дори днес разбрах, че в подобен случай е имало миналата седмица в София. Очевидно става дума за добре организирани групи”, каза Вълчев.