Притеснени родители в Карнобат и Сливенско бойкотират учебния процес, научи bTV от свои източници.

В СУ „Христо Ботев” в Карнобат родителите са взели децата си от училище и не ги допускат до класните стаи. По думите на настойниците, причината е информация, че социалните служби са извели няколко деца.

По неофициална информация, родители са се опитали да влязат със сила в училището. Намесили са се органите на реда. Около 20 деца са били освободени от час, но ще им бъдат писани неизвинени отсъствия.  

Подобен проблем има и в Сливен. Занятията са спрени в три училища - VI ОУ „Братя Миладинови”, VIII ОУ „Юрий Гагарин” и в училище „Паисий Хилендарски” в село Тополчане. 

Учебният ден в VI ОУ започнал нормално, но след 10 ч. в двора нахлули родители и поискали да отведат децата си.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние се опитахме да ги спрем с охраната, но предпочетохме да не счупят вратите и ги пуснахме да влезнат, да си видят децата, повечето ги взеха”, каза  Митко Митев,директор на Шесто ОУ-Сливен

С полиция са изведени децата от родители в съседното VIII ОУ и от близката детска градина.

В квартал „Надежда” не казват кой ги агитира, но чули за отнемането на деца от социалните по време на протест срещу Стратегията за детето. Директорът на Регионалното управление по образование в Сливен Милена Чолакова посочи, че тази информацията не е вярна и става въпрос за провокация.

Слухът се заражда в социалните мрежи, където се разпространяват видеа на притеснени родители.

Снимка: btvnovinite.bg

„Спрени са учебните часове. Учебният процес утре ще бъде възстановен, работим с родителите, за да ги убедим, че няма опасност за децата им”, заяви Милена Чолакова.

Изпълняващият длъжността кмет на Сливен Румен Иванов е призовал гражданите на града да не се поддават на провокации и е посочил, че става дума за изкуствено нагнетяване на напрежението и престъпна злоупотреба със страховете на хората.

Снимка: btvnovinite.bg

Според просветния министър Красимир Вълчев става дума за спекулация със страховете на хората.

„Разпространението на заплахи, създаването на внушения, че децата им ще бъдат отнети и не трябва да ги пускат на училище ,трябва да ги вземат от училище, дори днес разбрах, че в подобен случай е имало миналата седмица в София. Очевидно става дума за добре организирани групи”, каза Вълчев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!