Държавата ще плаща специализацията на младите лекари у нас. В замяна на това обаче, те ще бъдат длъжни да работят в страната поне 3 години. В противен случай трябва да върнат парите. 

Д-р Александрова и д-р Георгиева са единствените две специализантки по неонатология в „Майчин дом”. Заплатата им е под 1000 лева. А гладът за специалисти е в цялата страна. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Истината е, че специализантът в България не получава достатъчно пари, за да се издържа!”, споделя д-р Теодора Александрова. 

Според приетите промени, специализантите ще бъдат субсидирани от държавата, а не от лечебните заведения, както досега. Заплатата може да достигне близо 1700 лева, но само ако специалността е дефицитна. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Това определено би облекчило разходите ни и сметките ни за месеца”, заявява д-р Стефка Георгиева. 

Срещу тази заплата, специализантите са длъжни да работят поне 3 години в България. Ако изберат чужбина – дължат обезщетение на държавата. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако е получавал държавна субсидия, ще трябва да върне тези средства”, обяснява съветникът на здравният министър д-р Росен Радев. 

Това задължение е абсурдно, според д-р Найденов от фондация „Остани”, който от години се бори да задържа млади колеги в страната. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Идеята младият човек, който е работил и е получил заплата за труда, след това да си връща тази заплата е лишено от всякаква логика. Това ще има негативен ефект в задържането на младите хора в България!”, смята д-р Емануил Найденов. 

Здравното министерство ще обновява списъка с дефицитните специалности всяка година.