Нови промени в реда за специализациите на лекарите подготвя Здравното министерство. Една от идеите е да се върнат конкурсите.

Редът, по който специализират лекарите сега, е от 2015 г. и доведе до положителни тенденции.

Според данни, предоставени ни от Здравното министерство, повече от 70% от завършилите през последните 3 години български лекари вече специализират.

Лекарите до 30 години пък са се увеличили близо 2 пъти – от 1156 в края на 2014 г. на 3100 в края на 2017 г..

Нараства и относителният им дял – от около 4% през 2014 г. на близо 10 на сто през 2017 г.

Защо тогава се налагат промени?

Една от младите надежди на българската хирургия е д-р Емил Пешев – специализант по хирургия в Първа градска болница. Негов прадядо е прочутият хирург доц. Тодор Арсов.

„И втори живот да имам и избор да реша каква специалност, пак ще е хирургия”, категоричен е д-р Емил Пешев.

д-р Емил Пешев

От 2015 г. болниците сами определят броя на специализантите, които могат да обучат. Трябва да ги назначат на специализантско място и да им осигурят поне 2 минимални работни заплати. Началникът на Клиниката доц. Гърбев обяснява, че по тази причина ограничават приема.

„При нас парите идват от бюджет, който се определя от клинични пътеки. Те не са увеличавани от 10-12 години, а непрекъснато растат разходите”, каза доц. Георги Гърбев.

доц. Георги Гърбев

Самите медици предлагат да се върнат конкурсите, както и да се даде възможност на лекарите, които не са назначени на място за специализант, да специализират.

„Представете си един млад човек, който 2-3 години работи в хирургично отделение и после те не му се броят и той просто ги губи за взимането на специалност”, коментира д-р Юлиан Йорданов.

д-р Юлиан Йорданов

Според болниците проблемът ще се реши с осигуряването на пари за заплатите на специализантите. От министерството обаче показват справка, според която лечебните заведения не спират да разкриват места. През януари например те са 58.

„Има и едно друго нещо, което е положително – радостта и чувството, което се поражда, когато помогнеш на някой човек, когато го видиш да излезе на собствен ход, когато си тръгне сам от болницата и да ти каже: Благодаря ви, вие ме излекувахте. Това е безценно”, каза д-р Емил Пешев.