Държавата ще плаща на лекарите специализанти. След това те ще трябва да остават да работят там, където са се обучавали. Това са част от идеите за промени на Министерството на здравеопазването.

Ведомството предлага държавата да финансира базите, в които се обучават специализанти. В замяна лечебните заведения ще трябва да назначават на работа младите лекари поне за толкова дълго, за колкото са ги обучавали. В противен случай държавната субсидия ще трябва да се връща.

Д-р Искрен Пенков е избрал да специализира урология. Казва, че любовта между него и специалността се зародила в студентските години. Заплатата му е за сметка на болницата и е в размер на две минимални заплати.

Здравното министерство предлага за бъдещите специализанти да плаща не болницата, а държавата - минималния осигурителен доход за дейността. Лечебното заведение ще е длъжно да оставя на работа младия лекар поне за срок, равен на срока на обучение.

Ако болницата или специализантът не изпълнят задължението, съответната страна ще връща субсидията. Държавата ще плаща и на бъдещите джипита. Те обаче няма да са длъжни да остават на работа там, където са обучавани. Д-р Пенков вече е решил, че след специализацията остава в България.

Местата за специализанти ще се заемат само след проведен конкурс. Промените се очаква да засегнат специалностите, по които липсват лекари. Предложените промени предстои да преминат през обществено обсъждане преди да станат факт.