Светите братя Кирил и Методий са едни от най-почитаните светци у нас. Въпреки това обаче само в една българска църква има изографисани сцени от тяхното житие. Само на осем километра от Асеновград се намира Араповският манастир.

Малката църква на двора и до днес пази спомена за живота на братята Кирил и Методий. Техните образи ни посрещат още на входа. Това едва загатва какво ни очаква вътре. Над южния вход на църквата е единствения стенопис у нас, който разказва за делото на Кирил и Методий, както и моменти от житието им, за които българите по онова време са вярвали, че са истина.

„Точно това, че двамата братя са дошли в България да покръстят българския двор и българският народ. Мисля, че това е изключително важно, тъй като в техните жития, писани в далечното време, няма такъв факт, но българите от възраждането са вярвали, че това е така”, казва Светла Москова, изкуствовед.

"Пренаписването" на историята не е случайно. Георги Данчов Зографина прави стенописите на църквата през 1860 година. Време, в което българите се борят за своята свобода и идентичност...

„Тогава са много силни сблъсъците между българите и гърците. И гърците винаги са обвинявали българите, че са простовати, че нямат своя писменост, свои училища, а той е искал да докаже, че това не е така, че българите е много отдавна са имали своя писменост и даже се прокарва една такава идея, че гърците не зная кой им е написал азбуката, а българите знаят", казва Светла Москова.

За да подчертае култа към светите братя Георги Данчов – Зографът, ги изографисва не само в манастира, а и в аязмото.