Масови проверки на инспекцията по труда у нас. В празничния ден инспекторите следят изкъсо работодателите, които често не плащат на служителите си извънредния труд.

На празници в търговията, хотелиерството и  ресторантьорството се налага да работят най-много хора. Много работодатели заобикалят закона, за да не плащат извънреден труд.  Основните схемите затова са три - служителите работят извънредно когато администрацията почива, т.е. когато е нищожен шансът инспекторите да минат на проверка, сключва се договор на непълно работно време или се въвежда така нареченото "сумирано изчисление на работното време".

Сумирано се отчита колко е отработил работника за един дълъг период от време - 2 или 3 месеца, като максималната продължителност за отчитане е 6 месеца. В този период работодателят успява да нагоди графика така, че да "компенсира" служителя и да не му плати извънреден труд. Ако все пак обаче се наложи да плати - правилото е надница и половина, без значение в какъв ден е положен извънредния труд. Законът позволява дневно до 6 часа извънредна работа в рамките на седмица.

По-различно стои въпроса с извънредния труд на хората с ненормирано работно време. При тях оставането до по-късно на работа се компенсира с допълнителен платен годишен отпуск. За извънреден труд на тях им се зачита само работата в почивни дни и на официални празници, какъвто е днешният.