В  района на Сатовча предприемчивите местни хора бързо заменят замиращото тютюнопроизводство с добиването на тикли. Плоските камъни се използват за покриви и облицовка на къщи. Дали обаче това е достатъчно доходоносно и ще се спаси ли региона от безработица?

В Гоцеделчевско вече обмислят варианта да заменят замиращото тютюнопроизводство с друг поминък - каменоделство. Т.нар. „тикли” са характерни за региона.

"Това е много голяма алтернатива. Не е характерно за всички населени места в общината, но в 3-4 населени места е сериозна алтернатива и, естествено, тя пак е обвързана с общите възможности на страната за строителство”, коментира Арбен Мименов, кмет на община Сатовча.

Към момента намалялото строителство не дава добра перспектива за пазара на тикли.

"Много слабо, много слабо. Просто нема - гледаш от колкав камък какво се извади. Това, за да излезе тука, за да стане тикла, като го погледнеш отгоре от къде се изкарва, значи ями има по 20-30 метра го вадим тоя камък. За да стане тикла 2 лв. - нищо повече. Много труд и тежък труд. За хляба - това е. От това да припечелиш повече нема”, заяви Ален Адипов, тикладжия

"Дребното върви 2 лв., едрото върви 5 лв. Просто, това е нищожна цена. За да изкараш днес 15-20 лв. ти трябва да работиш днес, 10 часа това е трудна работа. А някой ден не можеш и толкова да изкараш”, допълни Али Берберов, тикладжия.

Въпреки свития пазар каменоделството остава единствената перспектива на хората тук, след замирането на тютюнопроизводството.

"Това е всичко с труд. Изкараш 20-30 лв. и това е и то не всеки ден. Да кажем, ние работим тук колко - по 15 дена се събира, защото няма търговия, няма нищо и, ако не са тия камъни, хората хептен ще го закършат, дето се вика”, заяви на свой ред Росен Кочанлиев, тикладжия

Тиклите са предпочитани за облицоване на къщи, огради и дворове в Родопите. В архитектурния резерват Ковачевица, например, те са задължителни за всеки дом, а използването на керемиди е забранено. Във всяка къща, освен тикли ,по покрива има и тикла в огнището на двора, където месото и зеленчуците стават най-вкусни.