Уникален манастир, паметник на културата, тъне в разруха. От години стенописите, дело на художници от Самоковската школа, падат от стените! Защо църквата все още не е реставрирана разказва Кристина Владимирова.

Историята на манастира "Възнесение Христово" започва преди девет века. Многократно разрушаван и опожаряван, днес той е действащ и отново се бори.

Преди близо два века, най-известните майстори на Самоковската школа изрисуват църквата с изображения на български светци - нещо, което може да се види на много малко места у нас. Всеки ден от тях обаче остава все по-малко и по-малко от тях.

В обителта днес живее единствено игуменката - монахиня Агатия. От четири години тя сама се бори да спаси стенописите в църквата. Майка Агатия събира всяко едно паднало парче и го пази - за по-добри дни.

"Всяка пролет броя кое е паднало и се чудя как да го съхранявам, защото няма и къде”, признава тя.

Влагата е основната причина за състоянието на стенописите в църквата. За да спре разпадът и да започне реставрация, спешно трябва да се сложи климатична система. И тук идва най-големият проблем - в манастира ток няма! А за да се прокара ток игуменката трябва да плати 100 000 лева.

"Няма откъде да се вземат тези 100 000 лева, защото манастирът е на самоиздръжка и се разчита на дарения. тя не получава заплата - няма откъде да вземе тези пари”, обяснява Дафинка Граховска, консултант "Връзки с обществеността" на Светия синод.  

Игуменката на манастира "Възнесение Христово" край софийското село Долни Лозен ще търси помощ и от Министерството на културата, тъй като църквата е паметник на културата от 1970 г.