Така ще бъде затворена вратичка в закона, която даваше възможност за укриване на доходи. Някои институции, които разчитат на средства от благотворителност обаче се опасяват, че тази промяна ще отблъсне дарителите им.

Хари Хараламбов е на 29 години, незрящ, първа група инвалидност. Съгласен е с хората, които твърдят, че данъчните облекчения за дарения на инвалиди са само начин дарителят да си спести от данъците, но не и в полза на хората с увреждания.

Хари Хараламбов: "Реално инвалидите пари не са получавали. Знаете как е - някой познат идва и казва, че надвишава дохода с 500 лева и иска решението на ТЕЛК, за да не го облагат с данъци. Не се изисква никакъв договор, само се отбелязва, че е дарил тази сума".

Схемата продължава като данъчните ти връщат парите, внесени като налог върху дарената сума, а дареният пък връща дарението на своя дарител. Хари казва, че знае за много такива случаи, затова според него, инвалидите всъщност няма да бъдат засегнати от лишаването от данъчни облекчения при дарение.

Зорка Афузова обаче е притеснена. Тя е директор на Дома за деца без родители Надежда.

Зорка Афузова: "Трябва да ви кажа, че поне едно 50% от храната е изцяло от дарения. Колкото до облеклата - обличането, обувките на децата, разчитаме само на дарители.

Такова перо в нашия бюджет не е предвидено. Плюс това, пари за ремонти много малко се отпускат и да са ни живи и здрави дарителите, които помагат да си оправим баните, тоалетните, покрива".

В проекта на закона за данъците на физическите лица за следващата година отпадат текстовете за данъчни облекчения при вноски в полза на Център "Фонд за лечение на деца".

Редно е държавата да намери стимул за тези дарители, в момента до една трета от бюджета на фонда е от дарения, коментира за bTV директорът му доктор Николай Добрев. От януари даренията са над 420 хиляди лева, до края на годината фондът ще осигури финансиране на лечението на повече от 40 деца .